of 59082 LinkedIn

Twitteraars misbruiken namen bestuurders

Reageer
Ahmed Aboutaleb, Wouter Bos, Jan Peter Balkenende en Geert Wilders: zomaar wat bestuurders die last hebben van neptwitteraars. Zo heten mensen die onder hun naam een profiel op de microblogdienst beginnen en er op los twitteren.

Verwarring
Daarmee zaaien ze verwarring, want andere politici begeven zich wél op de sociale netwerksite: Maxime Verhagen en Rita Verdonk bijvoorbeeld. In het geval van de Brabantse gedeputeerde Onno Hoes was het helemaal verwarrend: die had zowel een eigen identiteit op Twitter, als een versie van iemand die zich voor hem uitgaf.

 

Strafbaar
Is het strafbaar? Dat hangt van de situatie af, zegt directeur-generaal Henk Brons van de RVD. ‘Als er sprake is van misbruik van de huisstijl van een ministerie of het kopiëren van een handtekening, kun je juridische stappen overwegen.’ Hetzelfde geldt voor beledigende of discriminerende teksten uit de mond van zo’n neptwitteraar. Tot dusver valt dat voor de genoemde neptwitteraars wel mee. ‘Ahmedaboutaleb’ twitterde tot dusver alleen: ‘Zo, maar eens mijn twitteraccount installeren’ en toen werd hij al door het AD ontmaskerd.

 

In de gaten
De directeur-generaal wil niet zeggen of, en hoe, de RVD daar mee te maken heeft gehad. Maar de dienst houdt Twitter en andere sociale netwerken wel in de gaten. ‘U moet zich niet voorstellen dat hier een groep voortdurend mee bezig is, dat is onbegonnen werk. Maar als we zien dat er een naam is geclaimd, treden we daartegen op. Soms door vriendelijk te vragen of het anders kan, soms door het schrijven van een brief.’ Gewone gebruikers wijzen de dienst ook regelmatig op dingen die niet door de beugel kunnen.

 

Tweeslachtig
De RVD liet onlangs weten bezig te zijn met een richtlijn voor het gebruik van online media door ambtenaren. Tot die uitkomt - ‘binnen een aantal maanden', zegt Brons - houden politici en bestuurders een tweeslachtige houding tegenover de dienst. Tijdens de Algemene Beschouwingen verbood kamervoorzitter Gerdi Verbeet de regering nog hun ‘tweets’ te versturen; later nam zij haar woorden terug en zei het alleen ‘niet beleefd’ te vinden. In Engeland gaat dat anders: daar beveelt de regering haar ambtenaren het twitteren juist aan, mits hun bijdragen 'menselijk en geloofwaardig zijn' en geschreven in 'informeel gesproken Engels'. Elk departement wordt aangeraden dagelijks tussen twee en tien berichten te sturen. Het werkt: Gordon Brown heeft al meer dan een miljoen followers.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.