Advertentie

'Twinterview' met wethouder Ronald 'tweet' Vuijk

In politiek Delft heerst momenteel een heuse Twitter-discussie: niet alleen wordt ‘het geleuter van onze wethouders op Twitter’ door een raadslid ter discussie gesteld. De discussie wordt ook deels op twitter gevoerd: ICT-wethouder Ronald Vuijk reageert in een tweet: ‘Als wethouder ICT moedig ik het gebruik van Twitter door mijn collega’s zeer aan. Openheid en transparantie, dichterbij de burger’. Binnenlands Bestuur kwam wethouder Vuijk tegen op Twitter. (Twitternaam Binnenlands Bestuur is 'gemeente')

18 december 2009

@RonaldVuijk:  We willen graag z.s.m. een kort Twitterinterview voor binnenlandsbestuur.nl bent u daar?
@gemeente:  Ben beschikbaar.

@RonaldVuijk: Een raadslid zegt ‘het geleuter van onze wethouders op twitter’ en zegt: ga aan het werk. Heeft zij geen gelijk?
@gemeente: Twitteren geeft een inkijkje in de dagelijkse bezigheden of dat wat ons bezighoudt. Soms verrassend gewoon en menselijk

@RonaldVuijk: U moedigt twitteren door wethouders aan. ‘Openheid en transparantie, dichterbij de burger’. Is het niet te oppervlakkig?
@gemeente: Als je politieke standpunten wil communiceren dwingt Twitter tot kernachtig formuleren. Is daarmee goede oefening voor debat!
@gemeente: Lukt dat niet helemaal dan twitter je twee berichten of verwijst met een link naar beschouwende teksten in krant of websites :-))

@RonaldVuijk: U en uw collega’s twitteren nooit inhoudelijk, over werk, zegt raadslid Anne Koning van Leefbaar Delft. (bedoeld wordt JP de Wit, A. Koning is van PvdA red.)
@gemeente: Raadslid JPdeWit citeert selectief om zijn punt te maken. In de praktijk is er een mix van politieke en persoonlijke boodschappen.

@RonaldVuijk: Is er ook een gevaar bij gebruik van twitter door bestuurders? Minister Verhagen mag niet twitteren vanuit de ministerraad.
@gemeente: Wethouders mogen net als ministerraad niet twitteren vanuit collegevergadering Twitteren vraagt zorgvuldigheid, een rel is er zo.

@RonaldVuijk: Laatste tweet: Hoe weten we zeker dat we nu twitteren met de echte wethouder Ronald Vuijk?
@gemeente: Aha! Als ik niet de echte wethouder Vuijk ben dan hang ik zometeen bij de redactie aan de telefoon om om rectificatie te vragen.
@gemeente: Het vraagstuk van identiteit op Twitter is dan ook een nachtmerrie voor de afdeling Communicatie :-))

Follow RonaldVuijk op Twitter
Follow Binnenlands Bestuur op Twitter

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Getwitter en gekwekker, twitter als nuttig instrument voor de ambtenaar?!?!!?!? Jongens, kom op, lekker interessant! Ik loop nu naar mijn collega, ik ga nu naar het toilet, heb vandaag een afspraak met de Burgemeester, ga het vandaag hebben over de sportaccomodatie op... Vraagje: wat voor toegevoegde waarde heeft dit, verbonden met de burger, onzin. Laten zien dat ook de ambtenarij met de tijd meegaat, doen dan eerst die dingen die je moet doen en waar de burger zich aan stoort, regel dat dan eerst goed. Tijdverdrijf, absoluut!
Nogmaals, lekker interessant, maar ga alsjeblieft weer gewoon voor ons aan het werk!
Veel wijsheid toegewenst!
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Ben het helemaal eens met "TIP!" Zo'n kunstmatige beperking tot hyperkorte berichtjes maakt de ambtelijke communicatie met burgers alleen maar oppervlakkiger.

Ik vind leuk om haiku's te maken (Japanse versvorm waarin elk gedichtje 17 lettergrepen heeft), maar dat doe ik wel in m'n vrije tijd. Stel je voor dat iemand een subsidieaanvraag voor een project indient en dan als reactie van de behandelend ambtenaar een haiku krijgt:

Dank voor uw aanvraag.
Kwaliteit project is laag.
Wij wijzen hem af.

Daar word je als burger toch niet blij van?

Los van de precieze lengte van berichten, is dit trouwens ook relevant voor de discussie over het project "Ambtenaar 2.0" van het ministerie van LNV (projectleider: Davied van Berlo). Als een ambtenaar op internet alleen maar oppervlakkig het officiële beleid mag herhalen, wat is dan het nut van de werktijd die ambtenaren volgens dit project op internet zouden moeten doorbrengen?

Over Ambtenaar 2.0, zie het recente artikel in Binnenlands Bestuur: "Ook op internet mag ambtenaar overheid niet schaden".
Advertentie