of 60220 LinkedIn

Twijfels D66 Ede integriteit Van der Knaap

Reageer
De eenmansfractie van D66 Ede twijfelt aan de integriteit van de beoogde nieuwe burgemeester Cees van der Knaap. De oud-staatssecretaris van Defensie heeft volgens D66-fractievoorzitter Marcèl van Dalen de Tweede Kamer 'twintig keer onjuist geïnformeerd' over de Spijkers-kwestie.

Van Dalen heeft premier Balkenende hierover een brief gestuurd waarin hij de premier vraagt om 'een gemotiveerd standpunt', voordat Van der Knaap op 23 januari in aanwezigheid van Balkenende wordt beëdigd.

 

Voormalig maatschappelijk werker bij Defensie Fred Spijkers was begin jaren tachtig klokkenluider over het gebruik van ondeugdelijke landmijnen door het Nederlandse leger, waardoor een militair om het leven was gekomen. Het ministerie probeerde daarop op alle mogelijke manieren van Spijkers af te komen en hem neer te zetten als querulant.

 

In 2002 kwam Spijkers met het ministerie alsnog een klokkenluidersuitkering overeen. Ook erkende Defensie dat het achttien jaar lang de Tweede Kamer had misleid. Wegens de 'haperende uitvoering' van de regeling deed de Nationale Ombudsman in 2005 op eigen initiatief een bemiddelingspoging en een onderzoek. De ombudsman bestempelde de uitvoering alsnog als 'behoorlijk', maar kon het conflict tussen Spijkers en het ministerie niet oplossen.

 

Van Dalen meent dat ook de afgelopen jaren Defensie de overeenkomst niet is nagekomen en dat toenmalig staatssecretaris Van der Knaap de Kamer daarover verkeerd heeft ingelicht. 'Zo is het hele dossier voor zeventig jaar achter slot en grendel gegaan en wordt de vergoeding niet netto maar bruto uitgekeerd', zegt Van Dalen. In de brief aan de premier vraagt Van Dalen waarom Van der Knaap 'integer genoeg' is om burgemeester van Ede te worden, ondanks de 'nog bestaande' kwestie-Spijkers.

 

De woordvoerder van Balkenende, Henk Brons, zei dinsdagmiddag dat hij niet op de brief kon ingaan omdat die nog niet ontvangen was. Van Dalen vind dat vreemd. De brief zou al op zondag per e-mail en post verstuurd zijn.

 

Van der Knaap wil niet persoonlijk reageren, 'omdat hij nog geen burgemeester is', zegt zijn woordvoerder Henk Faas. Het is volgens Van der Knaap een zaak van het ministerie. 'En hij is daar weg', aldus zijn woordvoerder, die erop wijst dat de vertrouwenscommissie, de regering, de Nationale Ombudsman en de Landsadvocaat hun vertrouwen in Van der Knaap hebben uitgesproken.

 

Zie ook: De man die niet wilde liegen (16/03/2007)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.