of 64707 LinkedIn

Twentse supermarkt dicht zonder bestuursdwang

De exploitant van supermarkt Berning in het Twentse Noord-Deurningen heeft donderdagochtend omstreeks 10.00 uur alsnog zijn zaak gesloten. Hij wilde het conflict dat hij met de veiligheidsregio heeft over coronamaatregelen niet op de spits drijven.
Foto: Shutterstock
5 reacties

De exploitant van supermarkt Berning in het Twentse Noord-Deurningen heeft donderdagochtend omstreeks 10.00 uur alsnog zijn zaak gesloten. Hij wilde het conflict dat hij met de veiligheidsregio heeft over coronamaatregelen niet op de spits drijven.

Coronaregels

Plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente Arjen Gerritsen, tevens burgemeester van Almelo, zei dat hij blij was dat er geen politiemacht ingezet hoefde te worden. Ondanks een verbod van de veiligheidsregio had eigenaar Raymond Berning de supermarkt om 08.00 uur 's ochtends toch geopend. De veiligheidsregio had Berning woensdag per brief laten weten dat hij zijn zaak vanaf donderdag gesloten moet houden totdat de winkel is aangepast aan de geldende coronaregels.

 

Duitse klanten

De supermarktexploitant had voordat hij openging een bus voor zijn zaak neergezet. Hij zei dat hij dit had gedaan om te voorkomen dat handhavers de supermarkt zouden blokkeren. Onder applaus van omstanders werd de bus om 08.00 uur weggereden en ging de winkel open. In de winkel, die vooral op Duitse klanten is gericht, werden donderdag aanvankelijk gewoon boodschappen afgerekend. Ook sympathisanten van Berning gingen de supermarkt binnen om boodschappen te doen.

 

Spelletje

Gerritsen had gezegd dat de veiligheidsregio Twente donderdag nog bestuursdwang zou gebruiken om Berning te dwingen zijn winkel te sluiten, mocht hij dat niet zelf doen. Volgens Gerritsen is Berning sinds begin april vele malen gewaarschuwd. Er zijn 18 overtredingen van de coronaregels in zijn supermarkt geconstateerd. ‘Hij heeft vier maanden lang niets gedaan. Hij maakt er een spelletje van en neemt daarmee ontzettend veel tijd van politie, boa’s, gemeente en GGD in beslag. Dat zou hij zelf niet moeten willen.’

 

Maatschappelijk belang

Volgens Gerritsen is de winkelier steeds ‘lankmoedig en vriendelijk’ benaderd. ‘Hij is vele malen gewezen op het maatschappelijk belang van de regels, die voor ons allemaal gelden.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ronald op
En volledig terecht.
Deze eigenaar is idd al meermalen gewaarschuwd en brengt de volksgezondheid ernstig in gevaar. Achterover trekken en opsluiten.
En samen met de zogenoemde sympathisanten een stempel op het voorhoofd van ik hoef geen hulp.
Door Rood Hesje (niet huilende wolf buiten het bos) op
Nou nou nou, poe poe, weer allerlei zelfbenoemde deskundigen die zich veroorloven genadeloos commentaar geven, zonder zich te verdiepen in waar het om gaat en die vooral gewoon lak hebben aan de feiten die zijn geconstateerd. En meteen weer grote woorden als fascisme.
@Jan: 18 ovetredingen in 4 maanden is niet niks toch!;
@Carol Stel: ik zeg hetm,aar hardop; kale niet zo hard kip en ga anders ergens anders wonen;
@Hans: Waar baseer je die conclusie van kiekeboe en onduidelijke regels op? Daar is juist hier helemaal geen sprake van. Waar ik je wel gelijk in geef is de politieke lafheid om weg te lopen bij de stemming.

@BB: kunnen we nu eindelijk die poll starten of er wel behoefte bestaat aan onderschriften bij jullie online magazine?
Door Jan op
Talloze andere supermarkten in den lande moeten nu ook wel gesloten worden, want ook daar wordt de 1,50 meter maatregel niet nageleefd. Of is dat afhankelijk van hoe fanatiek de dienstdoende BOA is?
Door Carol Stel op
20 man politie wasaanwezig toen de brief met gedwongen sluiting werd overhandigd aan de eigenaar van de supermarkt. 20 agenten! Dit is een werkelijk ongehoorde manier van intimidatie.

En dat voor een dwangbevel dat gebaseerd is op een noodverordening (die al een half jaar van kracht is, dus hoezo nood?), die in strijd is met de grondwet.

Dit is regelrecht fascisme. Door bestuurders van D66 (Van veldhuizen, voorzitter veiligheidsregio twente) en VVD (Gerritsen, plv. voorzitter).

Een grof schandaal, heel dit optreden!

De ene na de andere burgemeester valt in deze corona-crisis genadeloos door de mand.
Door Hans op
En zo zie je maar dat het openbaar bestuur steeds meer kiekeboe gaat spelen en onduidelijke regels hanteert. Ze tuigen een Veiligheidsregio, een Omgevingsdienst en nog veel meer op zodat uiteindelijk niemand echt direct verntwoordelijk is en kan worden weg gestuurd. Het meest trieste dieptepunt hadden we toch wel gisteravond toen de Kamerleden van de regeringsfracties wegtliepen uit de Kamer om maar niet te hoeven stemmen over salarisverbetering voor zorgpersoneel. Maar wel stoere woorden en een laf inhoudsloos applaus voor dat zorgpersoneel, Die meneer Gommers zat bijna te huilen om deze lafheid van VVD,CDA,D'66 en CU.

Vacatures

Van onze partners