of 65101 LinkedIn

Tweets wijkagenten zorgen niet voor veiliger gevoel

Twitterende wijkagenten zorgen voor een positiever beeld van politie, maar het twitteren zorgt er niet voor dat mensen zich veiliger voelen. Dat concludeert onderzoeker Imke Smulders in haar proefschrift ‘#Politie. Twittergebruik door wijkagenten en de veiligheidsbeleving van de burger’ voor de Open Universiteit
1 reactie

Twitterende wijkagenten zorgen voor een positiever beeld van politie, maar het twitteren zorgt er niet voor dat mensen zich veiliger voelen. Dat concludeert onderzoeker Imke Smulders in haar proefschrift ‘#Politie. Twittergebruik door wijkagenten en de veiligheidsbeleving van de burger’ voor de Open Universiteit

Communicatiestrategie

De relatie tussen structureel gebruik van Twitter en de veiligheidsbeleving van burgers staat in het gehouden onderzoek centraal. Het hanteren van een communicatiestrategie bij Twitter kan soms positief uitpakken, maar het heeft ook een afbreukrisico wanneer er onhandig wordt gecommuniceerd.

Gerustellende werking 
Door te twitteren draagt de politie bij aan de wens van burgers om politie en wijkagent zichtbaar en bereikbaar te laten zijn. Uit de interviewsdie voor het onderzoek gehouden zijn, wordt duidelijk dat burgers verwachten en verlangen dat wijkagenten zichtbaar, aanwezig en beschikbaar zijn. De geïnterviewden gaven aan dat ‘Blauw op straat’ een geruststellende werking heeft en dat aanwezigheid van politie ook digitaal kan bestaan. Toch zorgt de digitale aanwezigheid niet voor een veiliger gevoel, zo concludeert Smulders. Met social media kunnen burgers en politie wel beter samenwerken op gebied van veiligheid en leefbaarheid.

Meerdere perspectieven
Het onderzoek bevat meerdere perspectieven, waarbij in de interviews wordt gevraagd naar de inschatting van de objectieve veiligheid in de eigen omgeving, hoe leefbaarheid en sociaal kapitaal worden ingeschat in een eigen leefomgeving, de inschatting van bepaalde risico’s en welk oordeel mensen hebben over de politie.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Casper op
Sinds de start van de decentralisatie is het voornamelijk erg gezellig bij de politie. Er heerst beleidsvrijheid voor de wijkteams alles kan en alles mag ze mogen zelf weten wat ze doen en de politie gaat dit ook doen.
Je verwacht van de politie dat ze serieus zijn de wet naleven en voor burgerrs opkomen maar nee ze verkiezen de grappige kant van de wijkteams en de criminele oggz die gevens openbaar maken en de bevolking intimideren.De burger moet het onderspit delven met onrecht leven terwijl de wijkteams altijd gelijk krijgen en gesteund worden. Ook het gemeenstebestuur mag zich doodschamen ze weten het ze zien het maar kijken weg en spenderen steeds meer geld aan deze jolige niet humane wijkteamhandel.De burger mag niet eens meer iets zeggen of zich verdedigen ze schrijven meteen op agressief. Roep de oggz troepen die pakken ze wel aan tot achter de voordeur dan zeggen ze niets meer.De wijkagenten kijken toe en doen mee. Dus veiligheid ? Die is geheel verdwenen en het vertrouwen ook.

Vacatures

Van onze partners