of 61043 LinkedIn

Tweehonderd burgemeesters TTIP-vrije gemeenten bijeen

Burgemeesters, raadsleden en campagnevoerders uit heel Europa komen op 21 en 22 april in Barcelona bijeen voor de eerste ‘Pan-Europese’ conferentie over lokale overheden en de nieuwe generatie handelsverdragen.

Burgemeesters, raadsleden en campagnevoerders uit heel Europa komen op 21 en 22 april in Barcelona bijeen voor de eerste ‘Pan-Europese’ conferentie over lokale overheden en de nieuwe generatie handelsverdragen. 

Gevolgen voor lokale overheden

Het gemeentebestuur van Barcelona organiseert de conferentie, waar de gevolgen van drie grote verdragen die de Europese Unie wil afsluiten worden besproken. Er wordt daarbij vooral ingegaan op de gevolgen voor de beleidsvrijheid van lokale en regionale overheden. Het gaat om de vrijhandelsverdragen TTIP (met de Verenigde Staten) en CETA (met Canada) en TISA, een verdrag over liberalisering van de dienstensector tussen 23 landen, waaronder de EU en de VS.

TTIP-vrije gemeenten
Zo’n 1500 gemeenten in Europa zijn inmiddels TTIP-vrij verklaard. In Nederland hebben 21 gemeenten waaronder Amsterdam, Eindhoven, Haarlem, Maastricht en Tilburg zich tegen TTIP uitgesproken. ‘Gemeenten en provincies knokken terecht voor behoud van hun democratische rechten’, zegt Geert Ritsema van Milieudefensie, die als Nederlandse waarnemer bij de conferentie aanschuift.‘Het onlangs gepubliceerde CETA-verdrag leidt tot verlies van zeggenschap voor decentraleoverheden. Het verdrag dwingt hen akkoord te gaan met het openstellen van publieke diensten als openbaar vervoer en de energievoorziening voor buitenlandse multinationals. En het maakt het mogelijk dat buitenlandse bedrijven via een arbitragetribunaal schadeclaims indienen, als ze menen dat overheidsbeleid hun winst aantast.’ Ritsema stelt daarbij dat mogelijkheden om overheidsbeleid aan te sturen op meer duurzaamheid er onder zullen lijden. ‘Wat we tot nu toe weten over TTIP, is dat het met dat verdrag precies dezelfde kant opgaat als met CETA.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
Onderstaande reacties zijn vast niet van mevr. Jorritsma. Denk even na zwarver gait, voordat je zo verhit reageert.
Door zwarver gait (burger) op
Dat ttip-verdrag behelst toch o.a. dat als wij zb. een typ als ab klink aan het roer hebben en deze kloon verordonneert een algeheel alcoholverbod in nederland dat dan de schadeclaims binnenstromen v.d. bierfabrikanten uit de u.s.a. waaronder heineken, TIS MAAR GOED dat wij zo'n zwaargewicht als annemarie(voorz.vng.) in de strijd kunnen gooien, U weet wel de voorstandster van opgepimpte ford Scorpio's, de tante die vond dat WIJ onze dochters maar mee moesten sturen naar afghanistan om de soldaten te vermaken EN die natuurlijk naar Barcelona afreist met een paar gratis mongolen om ons gezichtspunt duidelijk te maken. p.s. benieuwd hoelang deze reactie blijft staan
Door R.F. Smid (Nadenker) op
En overigens zijn de openbaar vervoermarkt en de energiemarkt nu al open voor multinationals
Door Annemarie Jorritsma (diverse) op
En overigens is de openbaar vervoer markt en de energiemarkt nu al open voor multinationals.
Door Annemarie Jorritsma (diverse) op
Wel heel bijzonder dat burgemeesters zich verenigen op een nog niet bestaand verdrag dat er ook niet komt als de dingen waar inwoners zich zorgen over maken niet goed geregeld worden. Ongetwijfeld gaan ze straks zeggen dat dat dankzij hun komt.