of 64740 LinkedIn

Tweede Kamer twijfelt over kleinere stembiljetten

In de Tweede Kamer bestaan flinke twijfels over experimenten met nieuwe stembiljetten bij verkiezingen. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil wettelijk de mogelijkheid creëren om tien jaar lang in enkele kleine gemeenten te oefenen met kleinere stembiljetten. Het liefst wil ze al met de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar ermee beginnen, maar dat wordt krap omdat de wet dan snel door het parlement heen moet.
3 reacties

In de Tweede Kamer bestaan flinke twijfels over experimenten met nieuwe stembiljetten bij verkiezingen. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) wil wettelijk de mogelijkheid creëren om tien jaar lang in enkele kleine gemeenten te oefenen met kleinere stembiljetten. Het liefst wil ze al met de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar ermee beginnen, maar dat wordt krap omdat de wet dan snel door het parlement heen moet.

Makkelijk en hanteerbaar

Vooral bij de landelijke verkiezingen dit voorjaar was de klacht dat het formulier veel te groot en onhandig was, zowel voor de kiezers als voor degenen die de stemmen tellen. Dat kwam door het grote aantal deelnemende partijen, 37 in totaal. Ollongren sprak woensdagavond in een Kamerdebat van 'een badlaken' en dat het maar nét was gelukt om alle partijen met alle namen op de voorkant te krijgen. Ook de kleine letters en het opvouwen van het formulier was volgens haar voor veel mensen lastig. Een makkelijker en hanteerbaarder formulier 'doen we juist voor de kiezer en het is mooi meegenomen als het beter te tellen is', aldus de bewindsvrouw.

 

Stigma

Maar een aantal partijen vraagt zich af of een ander biljet wel echt nodig is, of beter. Ook is niet iedereen enthousiast over de twee proefmodellen die nu voorliggen. In het eerste model moeten mensen een formulier pakken waarop de naam en het logo van één partij staan gedrukt met de namen van alle kandidaten van die partij. Vooral de PVV is hier tegen, omdat veel mensen niet en public een biljet van de PVV willen pakken vanwege het stigma dat ze opgeplakt zouden krijgen. Stemmen moet geheim zijn en op deze manier is dat niet het geval, vindt PVV-Tweede Kamerlid Martin Bosma.

 

Nummers, geen namen

Het tweede model bevat alle namen en logo's van de partijen, maar daaronder staan geen namen meer van alle kandidaten maar alleen nummers. Kiezers moeten dan het vakje voor de gewenste partij rood maken evenals een vakje bij een nummer, dat correspondeert met de gewenste kandidaat. De namen bij die nummers worden vooraf op een overzichtsformulier naar de kiezers gestuurd, zoals nu ook gebeurt. Ook in het stemlokaal hangen posters met de namen van alle partijen met hun kandidaten en ook in het stemhokje is nog zo'n overzicht van namen met nummers.

 

Kleinschalige experimenten

Ollongren wil eerst aan de slag met model twee. Het eerste model vergt nog denkwerk over de manier waarop de formulieren van de partijen worden uitgestald, om het stemgeheim niet in gevaar te brengen. Of de nieuwe modellen werken, weet ze niet, daarom zijn de kleinschalige experimenten nodig, vindt ze. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Thomas Eskes op
@HD: Digitaal stemmen zou echt een no-go moeten zijn. Ik ken niemand met een technische achtergrond die daar voor is. De reden is simpel: je kunt niet garanderen dat stemmen zowel anoniem kan, als dat de stem op de juiste persoon heeft plaatsgevonden. Inloggen via DigiD betekent automatisch dat jouw stem een persoonlijke code meekrijgt die te achterhalen valt. Regel je het zo dat dat niet te achterhalen is, dan is het voor de stemmer nooit zeker of jouw stem op de juiste persoon is geregistreerd.

Fysiek stemmen heeft dat probleem niet. Wat je invult in het hoekje is volledig anoniem, niemand kan meekijken, maar er is wel een bevestiging dat jij jij bent. Je doet zelf je stem in de ton en eind van de dag wordt de verzegelde ton geopend. Tellen is openbaar.

Digitaal is daar geen alternatief voor. Je compromitteert ofwel de anonimiteit, ofwel de veiligheid. Alles waar op de een of andere wijze een computer of internet bij betrokken is, is te hacken. Het kan ontzettend moeilijk zijn, maar het is mogelijk. En alleen dat risico al zou je niet moeten willen nemen.
Door HD op
Een derde idee is digitaal stemmen met DigiD
Stuur een stempas toe met een (blockchain) code waarmee digitaal kan worden gestemd. Mensen die niet digitaal vaardig zijn kunnen nog naar het stembureau. We leven nu in 2021 het lijkt me nu toch wel mogelijk om eens de techniek te gaan gebruiken die is ontwikkeld om dit veilig te kunnen doen. Zolang de Nederlandse overheid maar geen sof(t)ware gaat bouwen hiervoor.
Door Spijker (n.v.t.) op
Het Kabinet en de Kamers kunnen beter eens besluiten tot het instellen van kiesdrempels voor alle lagen van de Overheid. De meeste burgers zijn volledig uitgekeken op het kippenhokgedrag en de stroperigheid bij besluitvorming van overheden. Dit heeft te vaak weinig meer te maken met een goed functionerende democratie.