of 59761 LinkedIn

Tweede Kamer dwarsboomt wietteelt door gemeenten

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een motie van het CDA, waarin gesteld wordt dat het kabinet gemeenten geen enkele ruimte mag geven om zelf wiet te telen.
6 reacties

Het kabinet mag gemeenten geen enkele ruimte geven om zelf wiet te telen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een motie van die strekking van het CDA.

Experimenten
Veel gemeenten willen experimenteren met de productie van hennep voor coffeeshops. Het kabinet is tegen die gereguleerde wietteelt. Maar gemeenten, zoals Utrecht, Eindhoven, Heerlen, Nijmegen en Rotterdam, laten onderzoeken of er toch mogelijkheden zijn voor recreatieve gemeentelijke wietteelt.

Minder criminaliteit
Het kabinet moet er echter voor zorgen dat die plannen niet worden uitgevoerd, aldus de motie van CDA-Kamerlid Peter Oskam. In de Kamer stemden 75 leden voor de oproep, 70 waren er tegen. Volgens het kabinet levert gereguleerde wietteelt geen bijdrage aan de bestrijding van de georganiseerde misdaad en is dit niet verenigbaar met internationaalrechtelijke verplichtingen. Maar de gemeenten menen dat het wel leidt tot minder criminaliteit. Ook zouden er minder gezondheidsrisico's zijn vanwege toezicht op het productieproces.


Teleurgesteld
Burgemeester Paul Depla van Breda is teleurgesteld dat de Kamer de motie steunt 'zonder een alternatief te bieden'. 'De Kamer geeft hiermee geen antwoord op de vraag hoe het dan wel moet'. Hij noemt het huidige beleid onhoudbaar. Depla is, onder meer door zijn vorige functie als burgemeester van Heerlen, nauw betrokken bij het onderzoek naar gereguleerde wietteelt en dat onderzoek gaat volgens hem gewoon door. Ook volgt Depla de juridische ontwikkelingen. Vorig jaar werden twee wiettelers in Groningen veroordeeld maar kregen ze geen straf omdat ze het softdrugsbeleid van de overheid volgden. Dit laat volgens Depla zien dat er 'meerdere wegen' zijn behalve de Kamer om tot regulering te komen.

Verdeeld

Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt de uitkomst 'jammer'. Dat het 'kantje boord' was voor de motie laat volgens hem zien dat de Kamer hierover net zo verdeeld is als de samenleving. 'Als gemeente kunnen wij niets doen als de wetgever ons niet de ruimte geeft. We gaan met betrokken gemeenten bespreken hoe nu verder. We blijven ons inzetten om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door vinkenoog op
De figuurtjes in de Tweede Slaapkamer en Aboutaleb spelen toneel, het mag gewoon niet van hún bazen in Brussel en dat weten ze dondersgoed.
Door Kees op
Het CDA neemt het voortouw in de verkeerde richting. Waar perspectief op een oplossing nodig is, sluit zij de luiken.
Door Willem op
Onvoorstelbaar, zo'n Kamer, maar helemaal zo'n Peter Oskam. Want wat is zijn alternatief? Die war on drugs is sinds jaar en dag een verloren strijd. Het zal wel uit z'n Gristelijke overtuiging voortkomen, de mens moeten behoeden voor de geneugten des levens. Maar beste Peter, de mens wil af en toe een jointje roken, af en toe een pilletje slikken of iets in zijn neus stoppen. Dan hebben die mensen plezier in het leven en daar heeft niemand last van, anders dan bij dronken idioten die achter het stuur kruipen of zich dankzij alcohol agressief gaan gedragen. En als je als overheid de zaken reguleert, kun je de kwaliteit bewaken, bied je werkgelegenheid, heb je de voordelen van BTW en accijns, beperk je de markt voor criminelen en kan de politie zich met nuttiger (en minder water-naar-de-zee-draag) zaken bezighouden. Cést simple, n'est ce pas?
Door Koert Vrijhof (juridisch adviseur) op
Prima reactie, Evert Mazurel
Door Jantje op
Bijzonder slecht besluit van de Kamer. Jammer dat er een meerderheid voor is. Nu blijven de criminelen de baas in de (soft)drugs. Nou, dan weten we ook hoe de meerderheid, CDA en VVD voorop, erover denkt. Criminelen ondersteunen, dat doen ze.
Door Evert Mazurel op
Met weemoed denk ik terug aan tijden dat Nederland zich karakteriseerde door een voortrekkerspositie in maatschappelijke ontwikkelingen op zich te nemen: OV, milieu, (homo)emancipatie, migratie, euthanasiewetgeving. Gezien de toegebrachte schade zou je denken dat CDA en zijn makkers in de Tweede Kamer zich tegen brouwerijen, destillateurs en tabakfabrieken zouden richten. Maar nee, de CDA'er steekt een sigaar op, slokt zijn wiskey weg en bedenkt dat mensen die ándere middelen dan alcohol en tabak gebruiken wel érg slechte mensen moeten zijn. Domme hypocrisie zonder grenzen.