Advertentie

Twee wethouders Teylingen ontlopen verhuisplicht

John Stuurman en Karin Lambrechts zijn allebei wethouder in het Noord-Hollandse Teylingen, maar hoeven voorlopig niet te verhuizen naar de gemeente. Zij zouden dat als bestuurder officieel wel moeten, maar hebben ontheffing gekregen voor de verhuisplicht.

22 maart 2011
John Stuurman en Karin Lambrechts zijn allebei wethouder in Teylingen, maar hoeven voorlopig niet te verhuizen naar de gemeente. Zij zouden dat als bestuurder officieel wel moeten, maar hebben ontheffing gekregen voor de verhuisplicht.
Volle energie
De beide wethouders geven aan dat zij om verschillende redenen niet in staat zijn om hun huidige woning te verkopen en een nieuwe te betrekken in Teylingen. Stuurman (D66) woont in de gemeente Oud-Beijerland, maar ziet dat niet als een probleem. ‘Ik heb de afgelopen tien maanden ervaren dat ik mijn werk goed kan doen. Ook als ik buiten de gemeente slaap en de reistijden voor lief neem’, schrijft hij aan de raad. Lambrechts (VVD) laat via een brief eveneens weten dat ze zich altijd ‘met volle energie’ kon inzetten voor de gemeente, ook al woonde ze zelf al die tijd in Dordrecht.

Woonplaatsvereiste
Wethouders zijn normaal gesproken gebonden aan een zogenaamde woonplaatsvereiste, die inhoudt dat zij woonachtig moeten zijn in de gemeente waar zij werken. Tijdens het vorige kabinet Balkenende waren er plannen om die verplichting af te schaffen, maar zover is het nooit gekomen.

Ontheffing
Wanneer bestuurders niet aan de woonplaatsvereiste kunnen voldoen, is het voor hen mogelijk om ontheffing aan te vragen voor de duur van een jaar. Zowel Stuurman als Lambrechts hebben dat na hun aanstelling in april 2010 gedaan. Nu gebleken is dat ze niet binnen de gestelde termijn kunnen verhuizen naar Teylingen, hebben ze de raad gevraagd om de ontheffing nog eens met een jaar te verlengen. En met succes.

Zichtbaar
Burgemeester Sander Schelberg vindt het niet erg dat beide wethouders niet in Teylingen wonen. ‘Stuurman en Lambrechts zijn allebei zichtbaar voor de burgers, en daar gaat het om. Dan maakt het niet uit of je in Teylingen woont of niet. De raad heeft bij het besluit tot ontheffing deze opdracht ook duidelijk meegegeven aan beiden’.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
In IJsselstein zit wethouder Frans Cremer al vanaf 2006 in het college, terwijl hij buiten IJsselstein woont.

Zoals uit het artikel blijkt, het is maar net hoe de wethouders en de betreffende gemeenten ermee omgaan.
H.A.Decker / adviseur.
Wat maakt het nu uit of een wethouder wel of niet in zijn werkplaats woont???
Zo groot is Nederland toch niet??
Zichtbaar zijn heeft ook zijn nadelen, bijvoorbeeld stenen door je raam. De meester wethouders zitten op twitter, hyves, facebook etc. Meer dan zat zou je zo zeggen.
mr.W.N.Cool / oud wethouder
Teylingen ligt in Z.H. en niet in Noord-Holland zoals het editorial meldt.
Verder geeft dit bericht niets nieuws,Zelf een kleine zes jaar als wethouder middels ontheffing buiten de werkgemeente gewoond.
Jan / ambtenaar
In het kader van de deregulering kan het woonplaatsvereiste van wethouders wel vervallen, zeker nu ze sinds de dualisering niet tevens raadslid meer zijn en de wethouder steeds meer van buitenaf komt.
Mark / Jurist
Jeetje, ze hebben weer een wijd openstaande deur gevonden om in te trappen met dit artikel.

Dit is nou niet echt bepaald nieuws voor in een blad als BB.
Ploeff / ex-ambtenaar
@Mark: dit is wel degelijk een artikel in BB waard!
Het signaleert alweer een totaal overbodige regel, die al lang had moeten worden opgeruimd (anno 2011!) maar waar Balkenende en de zijnen ook alweer niet aan zijn toegekomen. Wat hebben ze al die tijd wèl gedaan?
Neen, dan de gemeente-ambtenaren van Den Haag, die meldingen over gebrekkig onderhoud van de Haagse straten e.d. moeten registreren, maar vaak geen flauw benul hebben waar ik als burger en klager het over heeft. Een melding duurt somms onnodig veel tijd, omdat de betreffende ambtenaar moet informeren waar het Hubertusviaduct nu precies ligt, waan Landscheidingsweg ophoudt, waar is het Eisenhowerplantsoen, e.d.
Op mijn suggestie dat die mensen elke week gedurende hun eerste twee jaar een halve dag per week in allerlei uithoeken van de stad moeten rondfietsen - met daarop volgende toets! - is nog altijd niets gedaan.
Dàt is m.i. dringender dan dat een wethouder - ondersteund door capabele ambtenaren! - in z'n huis buiten de (kleine) gemeente mag blijven wonen.
peter stevens
Ik vind dat dit niet kan - een politicus is een vertegenwoordiger van het volk, in dit geval de inwoners van de gemeente. Een wethouder die niet in de gemeente zit, is iets als iemand die in Duitsland woont en in de tweede kamer zou zetelen of minister zou zijn. Als je niet in een gemeente wil wonen, moet je je er maar niet verkiesbaar stellen.

En anders kunnen maar beter ineens ambtenaren op de plek van wethouder zetten en de lokale verkiezingen afschaffen
Advertentie