Advertentie

Twee verkenners moeten Arnhemse coalitie redden

Het leek er eerst op dat de Arnhemse coalitiepartijen GroenLinks en PvdA na de breuk over de uit de hand gelopen zorgkosten andere partijen zouden zoeken voor een nieuwe coalitie. Maar een idee van D66 lijkt de oude coalitie (met de VVD) weer samen te brengen. Twee verkenners moeten dat pad effenen: de Gelderse VVD-gedeputeerde Jan Markink en de Amsterdamse GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink.

28 juni 2019

Nadat het er eerst op leek dat de Arnhemse coalitiepartijen GroenLinks en PvdA na de breuk over de uit de hand gelopen zorgkosten andere partijen zouden zoeken voor een nieuwe coalitie, lijkt een idee van D66 de oude coalitie (met de VVD) weer samen te brengen. Twee verkenners moeten dat pad effenen: de Gelderse VVD-gedeputeerde Jan Markink en de Amsterdamse GL-wethouder Rutger Groot Wassink.

Veel ervaring
De verkenners zullen met alle partijen in gesprek gaan om te kijken welke vervolgstappen moeten worden genomen, schrijft Omroep Gelderland. ‘We zijn blij dat Rutger Groot Wassink bereid is om samen met Jan Markink een verkenning te doen naar welke coalitie in het belang van de stad is’, zei de Arnhemse GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders. ‘Rutger heeft veel politieke en bestuurlijke ervaring, die nodig is om deze lastige klus te klaren.’ Ook VVD-fractievoorzitter Leonard Combee was tevreden, zij het in iets kortere bewoordingen: ‘Het is een GroenLinkser en dat was de vraag.’

Coalitiebreuk
Een week geleden klapte de Arnhemse coalitie uit elkaar vanwege een verschil van inzicht over de oplossing voor tekorten die zijn ontstaan door de stijgende zorguitgaven. Die bleken met 18 miljoen toe te nemen. In het coalitieakkoord was afgesproken dat de lasten voor Arnhemmers niet mochten stijgen en de gemeente moest sparen, maar nu de gemeente moet bezuinigen vanwege de tekorten, zijn maatregelen nodig. ‘Zij stellen voor extra te bezuinigen op budgetten voor groen, spelen en armoedebestrijding. Voor ons zijn voorzieningen in wijken voor kwetsbare mensen een belangrijke maatschappelijke opgave’, stelde Coenders vorige week. Daarnaast ervoeren GroenLinks en PvdA al vaker ‘een gebrek aan constructieve samenwerking met D66’.

Lijmpoging afgewezen
Een lijmpoging werd in de raad nipt afgewezen, maar het aanstellen van twee verkenners kreeg wel een meerderheid van één stem. Combee toonde zich tegenover de regionale omroep ‘verrast’ en ‘teleurgesteld’ over de breuk en vindt het de beste optie dat de verkenners erin slagen om de huidige coalitiepartijen weer ‘vruchtbaar’ aan tafel te krijgen. Die hoop leeft ook bij D66-fractievoorzitter Sabine Andeweg. Om dat gemakkelijker te maken kwam de partij deze week samen met het CDA met een voorstel om het tekort wat kleiner te maken.

Minder bezuinigen
Als een werkgelegenheidsproject 5,6 miljoen euro oplevert tot 2023, dan hoeft de gemeente tot dat jaar een stuk minder dan 8,4 miljoen euro te bezuinigen, is het idee. Dat was namelijk het bedrag dat VVD en D66 op ambtenaren, subsidies en wijkbudgetten wilde bezuinigen en dat GroenLinks en PvdA te ver ging. Ook de VVD vond dat dit idee ‘een realistisch beeld’ gaf van de uitkomst van de investeringen in het werkgelegenheidsproject. Het bedrag van 5,6 miljoen euro zal eerst in de algemene reserve komen en daarna kan de gemeenteraad beslissen wat ermee moet gebeuren. Of verkenners Groot Wassink en Markink dit idee ook gaan meenemen in hun rondje langs de verschillende partijen is nog onbekend.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie