Advertentie

Twee maanden wethouderschap kost gemeente twee ton

De gemeente Bellingwedde moet naar verwachting ruim tweehonderdduizend euro aan wachtgeld betalen aan oud-wethouder Annemarie Knottnerus. De oud-wethouder heeft slechts twee maanden voor Bellingwedde gewerkt, maar heeft een langer wethouderverleden in een andere gemeente.

03 september 2010

Bestuurlijke ervaring
Knottnerus volgde eind vorig jaar haar partijgenoot Ricky van den Aker op, die per 1 januari van dit jaar in de toen ontstane nieuwe fusiegemeente Oldambt in de raad terecht is gekomen. Omdat je niet tegelijk wethouder in de ene gemeente mag zijn en wethouder in de andere moest er een opvolger voor Van den Aker worden gezocht. Bellingwedde meldde trots de ‘bestuurlijke ervaring’ die Knottnerus mee bracht door haar jarenlange wethouderschap in een van de drie fusiegemeenten die zijn opgegaan in Oldambt.

Verrast
Naar eigen zeggen kwam burgemeester Erik Triemstra er pas onlangs achter dat er een schaduwkant zit aan die bestuurlijke ervaring. Sinds in februari dit jaar de nieuwe wachtgeldwetgeving van de commissie Dijkstal in werking is getreden [de nieuwe  Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers (Wet APPA)], betaalt de laatste gemeente het gehele wachtgeldbedrag voor de ex-wethouder. Triemstra zegt in het Dagblad van het Noorden dat hij en anderen 'ervan overtuigd waren dat de gemeente waar Knottenerus acht jaar wethouder is geweest "het merendeel" van het wachtgeld zou gaan betalen. Triemstra wil inmiddels geen enkel commentaar meer geven op de zaak, totdat hij opnieuw de raad heeft gesproken.

Onrechtvaardig
Volgens Magda Remmers, fractievoorzitter van de VVD, heeft Triemstra vorige week het presidium van de raad al geïnformeerd over het wachtgeld, tot grote ontsteltenis van de grotendeels nieuwe raad. ‘Het voelt erg onrechtvaardig,’ zegt Remmers. Het is volgens haar ook lastig uit te leggen aan de inwoners van haar gemeente, vooral nu er al bezuinigd moet worden. Remmers verwacht dat heel politiek Bellingwoude gaat proberen dat de gemeente Oldambt vrijwillig een deel van het wachtgeld van hun oudwethouder overneemt. ‘Als kleine gemeente kunnen wij dit eigenlijk niet aan.’ Het is voor Remmers nog te vroeg om een oordeel over burgemeester Triemstra te geven. ‘Wij zijn erg benieuwd naar zijn verhaal.’

Duidelijk
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is de nieuwe APPA-wetgeving met veel publiciteit en informatiemateriaal gepaard gegaan. Zowel het ministerie als de VNG hebben speciaal foldermateriaal verstuurd naar alle gemeenten. De woordvoerder wijst erop dat de wetgeving juist bedoeld is om vanuit het ‘loopbaanprincipe’ te denken: de wetgeving zou een volgende stap in de loopbaan van een wethouder makkelijker moeten maken, juist ook omdat er geen ingewikkelde verrekening meer plaatsvindt van wachtgeld.

TON-wethouder
Ook Den Helder betaalt de komende twee jaar wachtgeld. De onlangs opgestapte wethouder Paulgering, van Trots op Nederland,maakt gebruik van de regeling. De ex-wethouder heeft vooralsnog geen sollicitatieplicht, omdat hij zijn recherchebureau in het Noord-Hollandse Oosthuizen nieuw leven inblaast. De inkomsten uit zijn bedrijf worden afgetrokken van zijn wachtgeld, dat komt te vervallen zodra zijn commerciële verdiensten het bedrag ervan overstijgen. Walgering was vier maanden wethouder met een bruto maandinkomen van 6529 euro. Hiervan krijgt hij het eerste jaar 80 procent en het tweede jaar 70 procent.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P.C. Groen / milieuinspecteur
Schaduwkant aan debestuurlijke ervaring? Ik ben benieuwd wat hier gebeurd is. De burgemeester die een wethouder aan de kant zet? Wat is de rol van de raad geweest? De regeling is wel duidelijk en in het licht van loopbaanperspectief volkomen redelijk.
Ad
Onbedoeld bij-effect: Gemeentes zullen niet zo snel meer wethouders met veel bestuurlijke ervaring "overnemen". Zeker de kleine gemeentes niet.
Klamer
Waarom hebben nieuwe wethouders geen proefperiode zoals elke werknemer? Het is toch zot om na 2 of 4 maanden weg te gaan danwel moeten en zoveel gemeenschapsgeld mee te krijgen?
piet brontsema / org adviseur
Annemarie je was altijd zo streng voor uitkeringstrekkers. jouw
werk zit er op. ga lekker van de kinderen genieten of ga lekker studeren, of neem een baan die er toe doet.
Harp
Hmm, twee ton voor het twee maanden lang besturen van een kuil in de grond waar 5 mensen wonen. Niet slecht, niet slecht...
Advertentie