of 64204 LinkedIn

Twee keer naar de stembus

In vijf gemeenten kan vandaag niet alleen een nieuwe Tweede Kamer worden gekozen. Ook over de herindelingsplannen in de Hoeksche Waard en over de naam van een herindelingsgemeente in Friesland kunnen burgers in de betrokken gemeenten hun stem uitbrengen.

In een aantal gemeenten kan vandaag niet alleen een nieuw parlement worden gekozen. Ook over de herindelingsplannen in de Hoeksche Waard en over de naam van een herindelingsgemeente in Friesland kunnen burgers in de betrokken gemeenten hun stem uitbrengen.

Fusie

In Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk wordt vandaag een burgerpeiling gehouden over de herindelingsplannen van de provincie Zuid-Holland. Gedeputeerde Staten willen dat de drie gemeente met Oud-Beijerland en Strijen fuseren tot de gemeente Hoeksche Waard. Provinciale Staten hebben daar recent mee ingestemd. De fusie moet op 1 januari 2019 zijn beklonken. Het voorstel ligt nu bij de minister van Binnenlandse Zaken (BZK).


Burgerpeiling

Cromstrijen, Binnenmaas en Korendijk hebben zich altijd tegen deze herindeling gekeerd. De inwoners van de drie gemeenten krijgen vandaag de vraag voorgelegd of zij voor of tegen een herindeling van de vijf gemeenten zijn. De uitslag van de burgerpeiling wordt aan de Kamerleden gestuurd. Tweede en Eerste Kamer moeten zich nog over de herindelingsplannen buigen. De Eerste Kamer heeft uiteindelijk het laatste woord. De stemmen van de burgerpeiling worden geteld nadat die van de landelijke verkiezingen zijn geteld.


Gemeentenaam

Ook inwoners van Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. kunnen vandaag twee keer hun stem uitbrengen; naast die voor een nieuwe Kamer kunnen ze hun voorkeur aangeven voor de naam van de nieuwe gemeente die op 1 januari 2019 ontstaat. De inwoners hebben de keuze uit drie namen: Dokkumerlân, Ie- en Lauwerslân en Noardeast-Fryslân.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners