of 61043 LinkedIn

‘Twaalf eeuwen zelfbestuur op het spel’

CvdK's Robbertsen en Verbeek grijpen de traditionele nieuwjaarstoespraak aan om hun onvrede te uiten over de fusieprovincie en respectloosheid in de samenleving.

Een referendum in Utrecht over de fusieprovincie is een goed idee, aldus CvdK Roel Robbertsen (CDA) van de provincie Utrecht in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij was niet de enige die hierin van zich liet spreken.

Referendum goed middel
Robbertsen noemt de voorbereiding op de fusieprovincie mager. De superprovincie met Noord-Holland en Flevoland moet wel een meerwaarde hebben, wil Utrecht de provincie opgeven, stelt hij. ‘Groter is niet per se beter. Mensen, let op waar we mee bezig zijn. Ons Utrecht staat op het spel. De grenzen van Utrecht worden na twaalf eeuwen zelfbestuur door Rutte-2 ter discussie gesteld.’ Robbertsen vraagt zich af welk probleem de superprovincie oplost en of het wel verantwoord is te fuseren in een economische crisis. Een referendum over de wenselijkheid van de fusie lijkt hem een goed middel. Daarmee steunt hij een eerder geopperd idee van de PVV.

Verband toon PVV en dood grensrechter
Deze partij fungeerde in de nieuwjaarstoespraak van Cvdk van Flevoland Leen Verbeek als schietschijf voor zijn zorgen over de toegenomen respectloosheid in de samenleving. Hij legde een verband tussen de toon van de PVV en de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen door beide gevallen te linken aan toegenomen verruwing en respectloosheid in de maatschappij. De PVV vroeg onlangs bij het vertrek van gedeputeerde Anne Bliek wat de afscheidsreceptie kostte en of zij de gemeenschap al niet genoeg geld had gekost.

'Niet zwijgen over grof gedrag'
Verbeek vindt dat politiek bestuurders, maar ook het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld niet kunnen zwijgen over onacceptabel, grof, beledigend of egoïstisch gedrag. ‘Iedereen behoort weerwoord te geven en zo nodig te corrigeren of te straffen.’ Hij had het daarbij over kleine en grote zaken en noemde als voorbeelden de grensrechter en de onfatsoenlijke toon van de vragen van de PVV over Bliek die het college dan ook niet wilde beantwoorden. Ook destijds legde hij het verband met de grensrechter. Toen reden voor de PVV om te overwegen Verbeek voor de rechter te slepen wegens smaad. Andere partijen noemde de uitspraak van Verbeek destijds ongelukkig. Verbeek zei tijdens zijn toespraak over dit tumult: het zij zo.

'Limburg moet mantel van bescheidenheid afwerpen'
CvdK Theo Bovens van Limburg sprak zich in zijn toespraak uit tegen plannen om provincies samen te voegen. Hij wees onder meer op het unieke karakter van Limburg en de Limburgers. ‘Ik heb briljante dingen gezien in deze mooie provincie van ondernemerschap tot zorgzaamheid’, aldus Bovens tegen L1. Maar Limburg moet zich meer gaan profileren en “de mantel van de bescheidenheid” afwerpen. ‘Wij dragen bij aan wat Nederland voorstelt. Dat moet men elders in Nederland ook te horen krijgen.’ Bovens keek ook terug op de Floriade en het WK Wielrennen. Volgens hem leveren deze evenementen rendement op. 'Als is dat niet altijd op korte termijn.’

'Doe niet aan politiek micromanagement'
‘Binnenhof: wees niet zo benauwd voor experimenten en doe niet aan politiek micromanagement’, zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen in zijn nieuwjaarsspeech. Hij vind dat het kabinet en het parlement steden meer ruimte moeten bieden op het gebied van woningbouw, zorg en sociale zaken. ‘De steden zien kansen voor een doorbraak. Neem de woningbouw. Door die weer aan te zwengelen, komt de Nederlandse economie weer op gang. Dus willen wij met de ontwikkelaars, investeringsfondsen en de rijksoverheid de bouw stimuleren.’ Van Aartsen kreeg het ook nog even lastig met de lokale beroemdheid Haagse Sjonnie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Els Boers (adviseur/auteur) op
Een referendum? De provincie staat al ver van de mensen af, vraag is wie de moeite zal willen nemen om mee te doen aan een referendum. Interesseert het een doorsnee bewoner van de provincie Utrecht? Wat zijn de mogelijke consequenties voor de burger? Bij een referendum lijkt het mij wenselijk om wel een verhaal te hebben waarom voor of waarom tegen. Wat is het verhaal? Alleen economische crisis is een wat mager verhaal. Een goed verhaal voor beide kanten is er niet, is mijn indruk.