of 60775 LinkedIn

‘Twaalf eeuwen zelfbestuur op het spel’

CvdK's Robbertsen en Verbeek grijpen de traditionele nieuwjaarstoespraak aan om hun onvrede te uiten over de fusieprovincie en respectloosheid in de samenleving.

Een referendum in Utrecht over de fusieprovincie is een goed idee, aldus CvdK Roel Robbertsen (CDA) van de provincie Utrecht in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij was niet de enige die hierin van zich liet spreken.

Referendum goed middel
Robbertsen noemt de voorbereiding op de fusieprovincie mager. De superprovincie met Noord-Holland en Flevoland moet wel een meerwaarde hebben, wil Utrecht de provincie opgeven, stelt hij. ‘Groter is niet per se beter. Mensen, let op waar we mee bezig zijn. Ons Utrecht staat op het spel. De grenzen van Utrecht worden na twaalf eeuwen zelfbestuur door Rutte-2 ter discussie gesteld.’ Robbertsen vraagt zich af welk probleem de superprovincie oplost en of het wel verantwoord is te fuseren in een economische crisis. Een referendum over de wenselijkheid van de fusie lijkt hem een goed middel. Daarmee steunt hij een eerder geopperd idee van de PVV.

Verband toon PVV en dood grensrechter
Deze partij fungeerde in de nieuwjaarstoespraak van Cvdk van Flevoland Leen Verbeek als schietschijf voor zijn zorgen over de toegenomen respectloosheid in de samenleving. Hij legde een verband tussen de toon van de PVV en de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen door beide gevallen te linken aan toegenomen verruwing en respectloosheid in de maatschappij. De PVV vroeg onlangs bij het vertrek van gedeputeerde Anne Bliek wat de afscheidsreceptie kostte en of zij de gemeenschap al niet genoeg geld had gekost.

'Niet zwijgen over grof gedrag'
Verbeek vindt dat politiek bestuurders, maar ook het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld niet kunnen zwijgen over onacceptabel, grof, beledigend of egoïstisch gedrag. ‘Iedereen behoort weerwoord te geven en zo nodig te corrigeren of te straffen.’ Hij had het daarbij over kleine en grote zaken en noemde als voorbeelden de grensrechter en de onfatsoenlijke toon van de vragen van de PVV over Bliek die het college dan ook niet wilde beantwoorden. Ook destijds legde hij het verband met de grensrechter. Toen reden voor de PVV om te overwegen Verbeek voor de rechter te slepen wegens smaad. Andere partijen noemde de uitspraak van Verbeek destijds ongelukkig. Verbeek zei tijdens zijn toespraak over dit tumult: het zij zo.

'Limburg moet mantel van bescheidenheid afwerpen'
CvdK Theo Bovens van Limburg sprak zich in zijn toespraak uit tegen plannen om provincies samen te voegen. Hij wees onder meer op het unieke karakter van Limburg en de Limburgers. ‘Ik heb briljante dingen gezien in deze mooie provincie van ondernemerschap tot zorgzaamheid’, aldus Bovens tegen L1. Maar Limburg moet zich meer gaan profileren en “de mantel van de bescheidenheid” afwerpen. ‘Wij dragen bij aan wat Nederland voorstelt. Dat moet men elders in Nederland ook te horen krijgen.’ Bovens keek ook terug op de Floriade en het WK Wielrennen. Volgens hem leveren deze evenementen rendement op. 'Als is dat niet altijd op korte termijn.’

'Doe niet aan politiek micromanagement'
‘Binnenhof: wees niet zo benauwd voor experimenten en doe niet aan politiek micromanagement’, zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen in zijn nieuwjaarsspeech. Hij vind dat het kabinet en het parlement steden meer ruimte moeten bieden op het gebied van woningbouw, zorg en sociale zaken. ‘De steden zien kansen voor een doorbraak. Neem de woningbouw. Door die weer aan te zwengelen, komt de Nederlandse economie weer op gang. Dus willen wij met de ontwikkelaars, investeringsfondsen en de rijksoverheid de bouw stimuleren.’ Van Aartsen kreeg het ook nog even lastig met de lokale beroemdheid Haagse Sjonnie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kees (Stasihunter) op
David op 7 januari 2013 13:38

tuurlijk joh, dit Pvda mannetje mag PVV bashen op een uitermate smerige manier maar we mogen niks terug zeggen want hij staat immers boven de partijen.

Socialist.
Door Joschke op
Hoe minder bestuurslagen, hoe minder onnodig dure nieuwjaarsrecepties zoals in Den Haag waar de vurgemeester (een volksdemocraat zijnde) boos is op TV West omdat die berichtte uit de samenleving...
Door Jos Derckx (adm) op
Inteligentie begint niet bij de PvdA blijkt hier maar weer. Als bewezen onbetrouwbare partner in voor- en tegenspoed is de weg naar minder democratie ook voor de salonsocialisten niet onbespreekbaar. Waarom hebben we nog provincies of "landsdelen" nodig, als de gemeenten alleen overblijven en de pot verdelen van hun provinciale spaarcenten eten er minder mee uit diezelfde ruif.
Door David op
Twee dingen:
De samenleving wordt steeds onvriendelijker. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor die verandering. Zolang iedereen vanuit het eigen belang de afweging maakt, wordt het nog veel ruwer en respectlozer. De wet van de sterkste wordt dan steeds belangrijker. Politiek, media, maar ook jij en ik; alleen wij kunnen hier wat aan doen. De oproep van Leen is daarmee vreemd verwoord, maar wel op z'n plaats. Overigens zegt hij het wel anders dan door velen (media) wordt voorgespiegeld.

Het tweede ding: Bedenk je voordat je iets zegt of doet, wat voegt het toe. Is het alleen zodat ik er beter van wordt? Of toch niet, wat is mijn intrinsieke beweegreden. Waarom moet er door enkelen expliciet benoemd worden dat Leen onderdeel is van de PvdA? Hij staat als CvdK boven de partijpolitiek. (althans dat zou dan weer zo moeten zijn). Als het gedaan is voor partij bashing (en eerlijk ik vul dit zelf in), wat voegt het dan toe... Respect of respectloosheid? Wat denk jij?

En laten we dan opnieuw eerlijk zijn, als je het dan niet naar elkaar bent, wees het dan in ieder geval naar jezelf...
Door johannes (adviseur) op
De heer Verbeek van de PvdA is vergeten dat verruwing bij jezelf begint. Door de dood van een grensrechter te wijten aan de wijze waarop de PVV het publieke debat voert, doet hij een flinke duit in het zakje van de verruwing en zou hij zijn redenering volgende mede debet aan de dood van deze grensrechter.
Deze koppeling is overigens te bizar voor woorden en een CdK onwaardig. Ik hoop dat hij in het openbaar door de regering terecht op zijn vingers wordt getikt
Door Boris op
Het komt mij over als de kalkoen die een mening heeft over het kerstdiner.
Overigens was eenzelfde historisch argument mbt de Gulden Florijn bij de invoering van de Euro voor de betrokken politieke partijen ook geen belemmering. Geeft eerst maar de feiten met alle voors en tegens.
Door Jan Jeurissen op
Referendum, B en NL Limburg samenvoegen en onafhankelijk.
Door Laurens Beijen op
De heer Robbertsen klaagt erover dat de grenzen van Utrecht "na twaalf eeuwen zelfbestuur" door dit kabinet ter discussie worden gesteld. Historische argumenten kunnen prima zijn, maar in dit geval lijken ze me minder passend. Nog maar elf jaar geleden slaagde de provincie Utrecht erin om de gemeente Vianen over te nemen van Zuid-Holland, en in 1989 en 1970 gebeurde hetzelfde met de voormalige Zuid-Hollandse gemeenten Woerden en Oudewater. Van morrelen aan de nu heilig verklaarde provinciegrenzen waren de heer Robbertsen (ook al eerder lid van g.s. van Utrecht) en zijn voorgangers dus ook niet vies.
Door roland op
Bizarre koppeling tussen de vraag naar de kosten voor een afscheidsreceptie en verruwing en respectloosheid in de maatschappij met de ook nog "de vragen wilde het college dan ook niet beantwoorden" Tja openbaarheid valt de regenten zwaar.
Door Plafond op

Leen Verbeek (Pvda) legt een verband tussen de toon van de PVV en de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen, het staat er echt.

Bizar.