of 59130 LinkedIn

Turkse krant Sabah moet beschuldiging rectificeren

De Turkse krant en website Sabah moet alle beschuldigingen aan het adres van het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir rectificeren en herroepen.
Reageer

De Turkse krant en website Sabah moet alle beschuldigingen aan het adres van het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir rectificeren en herroepen. Dat blijkt uit het vonnis van de voorzieningenrechter in Rotterdam in het kort geding dat de Rotterdamse gemeenteraad samen met Yazir had aangespannen.

Dwangsom
Hoewel de rechter donderdag alle vorderingen toewees, matigde hij wel de verlangde dwangsom. De gemeenteraad en Yazir eisten voor elke dat dag rectificatie achterwege blijft, een dwangsom van 10.000 euro met een maximum van een 1 miljoen euro. De voorzieningenrechter legt de vierde krant van Turkije en de Duitse versie van de website ieder een dwangsom van 1000 euro per dag op, met een maximum van 100.000 euro. Dat betekent dat de eisers het dubbele zouden kunnen vorderen als die media allebei in gebreke blijven. De verwachting is dat indien Sabah niet rectificeert, de dwangsom mogelijk via de Duits nevenvestiging Turkuvaz ATV Sabah GmbH in Frankfurt kan worden geïnd. De uitgever van Sabah in Turkije noch het Duitse filiaal waren twee weken geleden aanwezig bij de behandeling van het kort geding. Sabah kan nog wel tegen de uitspraak in beroep.

Beschuldigingen
De krant noemde het raadslid in maart in publicaties onder meer een ‘terrorist’ en ‘landverrader’, die als ‘geestelijk vader’ de beweging van Fethullah Gülen in Nederland zou leiden en banden zou onderhouden met PVV-politicus Geert Wilders. De beweging van Gülen wordt in Ankara beschouwd als de aanstichter van de recente couppoging in het land. Yazir reageert verheugd op het vonnis. ‘Dat onderstreept dat de gedane beschuldigingen onjuist en onwaar zijn’, aldus het raadslid. ‘De rechter heeft een heel duidelijke grens getrokken.’

Gevolgen
Hij denkt dat het vonnis ‘andere Turkse Rotterdammers moed zal geven zich te verweren tegen valse beschuldigingen’. De aantijgingen hebben volgens Yazir grote gevolgen gehad; zijn gezin en ouders werden op de publicaties aangesproken. Hij legde daarom zijn werk als raadslid tijdelijk neer. Hij hoopt op 4 juli zijn werk in de gemeenteraad te hervatten. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.