Advertentie

Trouwambtenaren voelen zich uitgebuit

Trouwambtenaren vinden dat hun beroep ondergewaardeerd en onderbetaald wordt door de gemeenten.

26 juni 2012

De buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (babs) zijn boos.  De ‘babsen’ voelen zich ondergewaardeerd en bovendien onderbetaald. Ook vinden ze dat hun beroep aan inflatie onderhevig is nu iedereen tegen betaling een dag lang babs kan worden om een stelletje te kunnen trouwen. Dat blijkt uit een enquête onder zo’n 100 trouwambtenaren uit Drenthe.

Niet juiste merites
Maar volgens Frances Koen, woordvoerster van de Drentse babsen, geldt het ongenoegen niet alleen voor de Drentse ambtenaren. Vanuit het hele land komen signalen dat de trouwambtenaren ontevreden zijn. ‘De gemeentelijke overheden geven onze functie niet de juiste merites.'
 
59 euro bruto 

Hoewel sommige bruidsparen soms wel 800 euro aan trouwleges moeten betalen, komt slechts een fractie daarvan bij de trouwambtenaar terecht. ‘Het verschilt per gemeente, maar de honorering is zo tussen de 59 euro en 96 euro bruto voor tussen de drie en vijf uren werk. Dat vinden we te weinig‘, zegt Frances Koen.

Vogelvrij
Maar meer nog dan de financiën, steekt het dat het beroep van trouwambtenaar aan enorme inflatie onderhevig is. ‘Neem alleen al het gemak waarmee de ‘eendagsbabs’ wordt benoemd, ons beroep is vogelvrij!’  aldus Koen. 'Bij sommige gemeenten wordt de ceremonie dan wel begeleid door een echte babs, maar vaak ook niet. Dan krijgen ze niet eens een cursusje.'
 
Niet transparant 

Ook over de transparantie van de trouwleges bij gemeenten is Koen niet te spreken. ‘Ik dacht altijd dat gemeenten geen winst mochten maken. Hoe kan het dan dat de tarieven zo enorm verschillen? Dat een trouwerij in Midden-Drenthe op een zaterdagmiddag nog duurder is dan in Amsterdam-Centrum? We willen graag weten wat de maatstaf hiervoor is.’

Nep-babs
En alsof de ‘eendagsbabs’ nog geen concurrentie genoeg is, rukt de 'nep-babs' ook nog op. Een ZZP’er die voor een aardig bedrag  in toga een ceremonie houdt, terwijl het paar op maandagochtend even voor niets op het gemeentehuis in het echt is getrouwd.  ‘Maak het huwelijk dan alleen voor mensen met weinig geld gratis,’ oppert Frances Koen. ‘Maar dan wel met een echte ceremonie, want daar heeft iedereen recht op.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Oscar
Vergis ik me nu of hoe zit dat? een babs is toch in het dagelijkse leven meestal een ambtenaar? Het sluiten van een huwelijk doet hij/zij toch ook meestal tijdens kantooruren? Dan ontvangt hij/zij toch al zijn/ haar salaris? Moet daar dan nog eens extra geld bij omdat ze even wat anders doen?

Maar afschafeen nee, trouwen is toch een feestlijk gebeuren, daar mag best iets extra's bij komen kijken ( tenzij het bruidspaar dat zelf niet wil) en de gemeente moet dat zelf in handen houden en niet uitbesteden of gaan privatiseren. Het huwelijk voor "armen" gratis maken is onzin,als je wilt trouwen, kun je daar voor sparen, bovendien heb je meestal wel ouders die mee willen betalen.
Jos W. Lemaier / onafhankelijk denker zonder diploma
Ach, in Utrecht en ook op vele plaatsen elders, wordt niets betaald aan een BABS. Ik noteerde al vaker dat aanstaande gehuwden daar erg verbaasd over zijn, zeker als je ziet welke leges er worden geheven. Maar voor mij geldt: Ik doe het, het sluiten van een huewelijk, dan ook alleen maar voor mensen die ik goed ken (en hun kinderen). I'm only in it for the fun, not for the money.
chesnedy
Schaf dat hele trouwgedoe op het gemeentehuis af. Teken een (standaard) huwelijkscontract al dan niet opgesteld via een notaris en stuur het desnoods op. Vraag een goede bekende of religieuse voorganger om "trouwambtenaartje" te spelen. Scheelt enorm in de kosten.
kj
Schaf die Babsen maar af! De enige echte functie van een Babs is een proces verbaal opstellen van het feit twee mensen elkaar familierechtelijk verbinden. toespraakjes zijn leuk voor wie het wil, maar geen rol van een ambtenaar.

Als je aangifte doet van het overlijden of geboorte, krijg je toch ook geen toespraak?

Jaap van Velzen / adviseur/organisator
Wat een zielepoten. Het is een vrijwillige baan, dus je kan ermee ophouden. Erger is de jaloezie en de platte vergelijkingen met meerverdienende beunhazen die uit het hele stuk spreekt. Gauw een andere hobby zoeken!
Bernadet Boes / Buitengewoon ambtenaar
Met heel veel plezier en passie trouw ik a.s. echtparen.

Ik leer ze kennen. Ik probeer hun eigen ideeën en wensen te verwerken in de ceremonie. Belangrijk vind ik dat zij terug kunnen denken aan een onvergetelijk belangrijk moment in hun leven. Dat mag met humor en emotie. De onkostenvergoeding is te verwaarlozen. De ontmoeting, het maken van een persoonlijke speech,het regelen van de akte en het trouwboekje enz.,er zijn op lokatie kost me zeker 10 a 12 uur tijd. Maar dat heb ik er graag voor over! Groet van een BABS uit Dinkelland.
Advertentie