of 63908 LinkedIn

Tot september geen meerdaagse festivals

Het kabinet zet een streep door de festivalzomer. Meerdaagse evenementen mochten al tot begin augustus niet plaatsvinden, maar dat verbod wordt verlengd tot ten minste 1 september. Dat heeft premier Mark Rutte maandag bekendgemaakt.
Foto: Shutterstock
Reageer

Het kabinet zet een streep door de festivalzomer. Meerdaagse evenementen mochten al tot begin augustus niet plaatsvinden, maar dat verbod wordt verlengd tot ten minste 1 september. Dat heeft premier Mark Rutte maandag bekendgemaakt.

Niet verantwoord

Volgens Rutte is het op dit moment ‘niet verantwoord’ om dit soort evenementen door te laten gaan. Het hertesten van bezoekers tijdens een festival zou logistiek niet goed te regelen zijn. Het besluit is genomen ‘in overleg met de evenementensector’, aldus Rutte. Organisatoren van festivals komen in aanmerking voor compensatie voor de kosten die ze al hebben gemaakt.

 

Teleurgesteld

Door het besluit worden onder meer festivals als Lowlands en Mysteryland getroffen, die beide in augustus zouden plaatsvinden. Het is de tweede keer op rij dat Lowlands niet door gaat. Het festival zou van 20 tot en met 22 augustus worden gehouden, tot grote teleurstelling van de organisatie.  ‘We zijn net zo diep teleurgesteld als jullie: twee jaar op rij geen Lowlands is onvoorstelbaar, ook voor de artiesten, toeleveranciers, sponsors, cateraars, hun personeel en honderden zzp'ers. We willen iedereen bedanken die de afgelopen maanden keihard hebben gewerkt aan het voorbereiden van het festival’, laat de organisatie weten. Mensen met kaartjes voor de edities van 2020 en 2021 krijgen automatisch hun geld terug. Zij ontvangen daar binnenkort meer informatie over.

 

Duidelijkheid

Het doorgaan van Lowlands was al weken onzeker. Premier Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge maakten begin juli tijdens de laatste coronapersconferentie bekend dat meerdaagse festivals tot en met 13 augustus verboden zijn. Lowlands viel daarmee net buiten de periode van de aangescherpte maatregelen. De organisatie eiste afgelopen maand meerdere malen duidelijkheid, omdat er maar een week tussen de nieuwe maatregelen en het festival zat.

 

Testen

Vrijdag maakte de organisatie van het Belgische festival Pukkelpop, dat in hetzelfde weekeinde plaatshad en veel artiesten 'deelde' met Lowlands, ook al bekend het festijn te verplaatsen naar volgend jaar. In België werd het Covid Safe Ticket aangekondigd; het bewijs waarmee gevaccineerde en negatief geteste bezoekers vanaf 13 augustus toegang krijgen tot grote evenementen. Voor niet-gevaccineerde bezoekers zou de maatregel betekenen dat ze zich tijdens het festival meerdere keren moeten laten testen. Dat is niet haalbaar, aldus de organisatie. Datzelfde geldt dus voor Lowlands.

 

Tegenslag

Ook de organisatie van Down The Rabbit Hole vindt het jammer dat het festival dit jaar weer niet doorgaat. Het festival zou van 27 tot en met 29 augustus plaatsvinden.  ‘Door de vele onzekerheden rondom de Delta-variant van het virus heeft het kabinet besloten om geen meerdaagse evenementen met campingfaciliteiten toe te staan’, laat de organisatie weten. ‘Hoe groot die tegenslag ook is, we respecteren dat besluit en zijn blij met de reddingsboei in de vorm van een garantiefonds waarmee we artiesten, leveranciers, cateraars, en alle andere duizenden handen die Down The Rabbit Hole maken kunnen steunen.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.