Advertentie

Topoverleg over superprovincie

Er is vandaag topoverleg over de beoogde superprovincie die bestaat uit Utrecht, Noord-Holland en Flevoland. Het gesprek is tussen premier Rutte, minister Plasterk en de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer.

11 juni 2014

Premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken hebben de fractievoorzitters van de regeringspartijen VVD en PvdA en die van de oppositiepartijen D66 en GroenLinks uitgenodigd voor overleg over de kabinetsplannen voor een superprovincie. Bronnen bevestigen dat het overleg woensdag in de tweede helft van de middag plaatsvindt op het ministerie van Rutte.

Noord-Holland, Utrecht en Flevoland

VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken dat Noord-Holland, Utrecht en Flevoland worden samengevoegd tot een superprovincie. Maar die provincies zijn er zelf op tegen. Met steun van D66 en GroenLinks zou Plasterk zich in elk geval verzekerd weten van een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer en staat hij sterker in zijn verdere gesprekken met de tegenstribbelende provinciebestuurders.


Wetsvoorstel voor de zomer

Voor Plasterk is de bijeenkomst woensdagmiddag ook een gelegenheid om te vertellen wat hij allemaal de afgelopen tijd heeft besproken met vertegenwoordigers uit de provincies. Plasterk zou zijn wetsvoorstel voor een superprovincie nog voor de zomer willen indienen in de Tweede Kamer.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jules Vismale
Dus Ronald Plasterk en Marc Rutte geven hun hoogmoedige plannen omtrent een ondemocratische superprovincie nog steeds niet op? Beide heren zouden eens moeten gaan proberen om in Düsseldorf en Keulen te verkondigen dat ze deze steden met elkaar willen verbinden! Dan worden ze allebei vast met pek en veren door de inwoners daarginder voorgoed weggejaagd want de inwoners van allerlei verschillende landen, provincies en steden zijn nooit en te nimmer te verenigen tegen hun wil in!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Is iemand ooit duidelijk geworden wat de meerwaarde van zo'n superprovincie zou zijn?
Joris / Denker
Ik begrijp het wel er is meer in te brengen door minder bestuur en burocratie dat maakt het eenvoudiger overheid, regeringsplannen door te drukken. Misschien kosten besparend en ja in dit land is samen werking meestal tegen werking, is dat Rutte graag doet. Ja hij heeft bezuinigingsplannen die feitelijk kosten verhogend zullen uitwerken. Maar niet luisteren maar later op de blaren zitten.
Advertentie