Advertentie

Toename intimidatie en bedreiging bestuurders verwacht

Minister Ard van der Steur sluit niet uit dat het aantal bedreigingen en intimidaties bij burgemeesters en andere bestuurders zal toenemen. Dat liet hij dinsdag weten aan BN/De Stem (Blendle) tijdens zijn bezoek aan Bergen op Zoom, waar hij sprak met burgemeester Frank Petter.

01 september 2016

Minister Ard van der Steur sluit niet uit dat het aantal bedreigingen en intimidaties bij burgemeesters en andere bestuurders zal toenemen. Dat liet hij dinsdag weten aan BN/De Stem (Blendle) tijdens zijn bezoek aan Bergen op Zoom, waar hij sprak met burgemeester Frank Petter.

Bestuurlijke moed tegen drugscriminelen

Volgens Van der Steur, die vindt dat West-Brabant een mooi voorbeeld is van ‘bestuurlijke moed’ tegen drugscriminelen, komen criminelen steeds beter in beeld. ‘Soms komen er tegenreacties, tot intimidatie en bedreiging toe. En toch wordt doorgezet. Gewoon omdat het moet", aldus de minister. 'We krijgen namelijk een steeds beter beeld van de criminelen die we het leven zuur willen maken.' De minister beloofde tijdens zijn bezoek dat hij de Tweede Kamer zou vragen om meer financiën, waarmee de strijd tegen georganiseerde misdaad volgehouden kan worden.

Toename extreem crimineel geweld
Tegelijktijdig met het bezoek werd de rapportage van de Aanpak Georganiseerde en Ondermijnende Criminaliteit 2015 gepubliceerd. Van der Steur constateert in dat rapport dat er nog het nodige werk te verzetten valt om het ondermijnende effect van de georganiseerde misdaad op de samenleving verder terug te dringen. Ook is er sprake van een toename van extreem crimineel geweld in de vorm van zwaar vuurwapengebruik, liquidaties, ontvoeringen en bedreigingen. De huidige intensieve inzet van betrokken partijen wordt dan ook voortgezet, maar de aandacht voor georganiseerde criminaliteit kan extra druk geven op bijvoorbeeld gemeentehuizen, waar ambtenaren het doelwit kunnen worden van misdadigers.
 

Onderwereld en bovenwereld sterker verweven
'Vanuit het criminele milieu is sprake van toenemende druk op bestuurders die zich sterk maken om georganiseerde criminaliteit tegen te gaan en van intimidatie van toezichthoudende ambtenaren’, schrijven de rapporteurs.  Ook valt te lezen dat er een sterkere verwevenheid van onderwereld en bovenwereld ontstaat. ‘Criminelen maken gebruik van legale dienstverleners, zoals financiële en juridische specialisten die helpen bij het verhullen en witwassen van crimineel geld, elektriciens die zorgen voor de inrichting van hennepplantages, laboranten die assisteren bij de productie van xtc.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / Adviseur
het is altijd de vraag in hoeverre ambtenaren rugdekking krijgen bij toezicht en handhaving. Van hun leidinggevenden, hun bestuurders, politie en justitie. En vaak schort het daar aan. Er wordt geen front gevormd en er wordt niet doorgepakt. En de criminelen komen er mee weg. Het is niet zo vreemd dat criminelen Nederland als thuisbasis kiezen (i.p.v. Dubai of de Fillipijnen). De politie is je beste vriend, het OM komt om in het werk en maakt veel te veel fouten, er is pro deo advocatuur en de lokale politiek speelt een dubieuze rol bij toezicht en handhaving. Dat zou stap 1 moeten zijn. Toezicht en handhaving weg bij gemeenten en waterschappen en onderbrengen in een proffesionele landelijke organisatie.
Advertentie