Advertentie

Toename ernstige overlast door 12-minners

Gemeenten ervaren steeds vaker ernstige overlast van kinderen onder de twaalf jaar. Er tegen optreden wordt moeilijker als Justitieminister Opstelten artikel 172b uit de zogeheten voetbalwet schrapt. De Eerste Kamer heeft aan de minister van Veiligheid en Justitie het verzoek gedaan om het 12-minners artikel uit de Gemeentewet te schrappen. De gemeenten pleiten voor handhaving van het instrument.

02 september 2013

Gemeenten ervaren steeds vaker ernstige overlast van kinderen onder de twaalf jaar. Er tegen optreden wordt moeilijker als Justitieminister Opstelten artikel 172b uit de zogeheten voetbalwet schrapt.

De Eerste Kamer heeft aan de minister van Veiligheid en Justitie het verzoek gedaan om het 12-minners artikel uit de Gemeentewet  te schrappen. Gemeenten hebben volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) echter juist grote behoefte aan deze bevoegdheid omdat de overlast onder deze groep toeneemt. Ze dringen aan op handhaving van het wetsartikel. ‘Gemeenten hebben geen andere instrumenten om deze problematiek aan te pakken’, aldus de VNG.

Preventief aanpakken

Een 12-minner kan niet strafrechtelijk worden vervolgd. Dat betekent onder andere dat er geen gebiedsverbod kan worden gegeven aan een jongere onder de 12 jaar. De praktijk leert dat er daardoor onvoldoende instrumenten beschikbaar zijn om kinderen in deze leeftijdscategorie preventief aan te pakken die ernstige overlast veroorzaken.

Bevel aan ouders

Een van de weinige instrumenten die de burgemeester heeft, is om ouders van in groepsverband overlast veroorzakende twaalfminners op grond van artikel 172b uit de  Gemeentewet een bevel te geven erop toe te zien dat hun kinderen ’s avonds laat niet onbegeleid  op straat zijn. Het bevel houdt in dat een kind niet in een bepaald gebied mag komen of dat hij zich niet tussen acht uur  ’s avonds acht en ’s ochtends zes uur in de publieke ruimte mag begeven.

Ontoelaatbaar gedrag

‘De bevoegdheid in de Gemeentewet is belangrijk voor gemeenten om overlast onder deze groep tegen te kunnen gaan. Het is een stok achter de deur om ouders te laten inzien dat het gedrag van hun kind ontoelaatbaar is’, aldus de VNG in een brief aan VVD-minister Opstelten. Het instrument is volgens de VNG een ultimum remedium: het mag pas worden ingezet als andere middelen, zoals vrijwillige hulpverlening, ontoereikend blijken te zijn.

Opvoedondersteuning

‘Diverse gemeenten hebben bij ons aangegeven de afgelopen jaren gevallen te hebben gehad waarin ze er dicht tegenaan zaten om dit instrument in te zetten en dat de problematiek onder de 12-minners toeneemt’, aldus de VNG. Het instrument wordt als een belangrijke aanvulling in het repertoire gezien, vanwege de dreiging die er van uit gaat. ‘Vrijwillige opvoedondersteuning om te komen tot gedragsverandering wordt door ouders of verzorgers vaak niet nodig geacht. is gebleken dat een sanctionerend instrument als dit een belang. Dit instrument kan de ernst van de overtreding benadrukken en doen laten inzien dat het gedrag van hun kind een serieuze maatregel tot gevolg heeft.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
"Vroeger" hadden we het ouderlijk gezag. Deze groep leerde hun "nalatenschap aan de maatschappij" waarden, normen en respect en daar kwam in gevallen de corrigerende tik bij kijken; helemaal niets mis mee! Inmiddels zijn we zover gevaren dat waarden, normen en respect loze woorden zijn. De jeugd heeft de toekomst..., JA ABSOLUUT, maar we vergeten erbij te vermelden....NU AL GEGREPEN! Zonder voorbereiding op wat dit betekent. Toekomst kent verantwoordelijkheden en beperkingen. Deze kregen we "vroeger" fasegewijs door, afhankelijk van leeftijd en eigen "wijsheid" kreeg je meer ruimte. Tegenwoordig lijkt het wel alsof ze onze toekomst "uitpoepen" en zeggen; het is nu aan jullie zelf om je weg te zoeken; je hebt alle ruimte. Tja, de ouders hebben ook een eigen leven.......!!! Beste ouders van nu, zet je een kind op de wereld, dan ligt er een twintigjarigdurend contract onder waarin verantwoordelijkheden zijn opgenomen die jullie verplichten om een "mooi product" voor de toekomst af te leveren. We willen hier allemaal een bijdrage aan leveren, maar ieder de eigen taak!

PS. voor wie nu denkt dat ik de zestig ben gepasseerd, verre van; ben een ouder die ook gewoon werkt, gekozen heeft om prachtige kinderen op de wereld te zetten en in deze haar verantwoordelijkheden serieus neemt en deze niet als klaagmuur bij anderen weglegt.
bernd
Het probleem zijn niet de kinderen, juist de overheid en de wetgever die corrigeren ouders gelijk voor het gerecht slepen voor mishandeling.

Scholen die de regie en daarmee ook de verantwoording bij het kind neer leggen.

De oplossing legt volgens mij dat we terug in de tijd moeten naar een moderne opvoedkundige versie waar schreeuwen slaan vernielen niet getolereerd word, waar respect voor volwassen heel normaal is.



kinderen horen nu eenmaal ondergeschikt te zijn aan de volwassene een hebben sturing nodig.



Tegenwoordig zijn de ouders buren leerkrachten ondergeschikt en dat is het primaire fundamentele probleem.
vdberg
Niet doen! Schrappen van het artikel brengt de handhavers alleen maar in problemen omdat ze anders geen stok achter de deur hebben. Ook ik zie dat de overlast toeneemt al willen niet alle gemeenten dat toegeven... het is een hardnekkige groep, die bij geen handhavingsmaatregelen, voor meer overlast zorgt en de kant van kleine criminaliteit op kan gaan. Niet in alle gevallen maar vaak begint het bij kleine overlast, op jonge leeftijd, in de eigen omgeving, en het neemt steeds grotere vormen aan. Waar hebben we nou eigenlijk geleerd van al die berichtgeving in de afgelopen tijd? Amsterdam West, Gouda, Overvecht en andere wijken van Utrecht, etc etc.. Het domste wat men nu kan doen, is het artikel schrappen. Daar hebben we jaren over gedaan om het in de wet te krijgen, nu eruit halen? Waar zijn we eigenlijk mee bezig in dit land?
m.berkelaar
Laatst uitgescholden in slecht Nederlands door drie obese kleuters. Ouders lijken bang te zijn van hun eigen kinderen. Trappen jong in de wereld en weten vervolgens niet wat ze er mee moeten.

Ik zie het bij mijn vrijwilligerswerk in een attractiepark telkens weer. Veel ouders zijn trouwens zelf onbeleefd en moeten geregeld tot de orde worden geroepen.

Misschien verplichte opvoedcursus bij zwangerschap? Langere schooldagen en kortere vakanties, kleinere schoolklassen, meer en beter opgeleid personeel in opvang en op school zeker goed om de volgende generatie in te perken.

En dan bedoel ik gewoon kennis van taal, spreken met twee woorden en 'mijn en dijn'. Geen bijzondere dingen.

Kaas !
Heeft Mark Rutte al opgeroepen om nog meer 12 minners naar Nederland te halen?



Oh wacht..
Jos praat / beleidsmedewerker
Laat Wilders dit maar niet lezen............
Hannes Haganum / kritisch lezer
Van een kabinet dat uit ambitieuze, maar saaie boekhouders bestaat, valt geen beleid te verwachten. Zeker niet van een kabinet dat gevangenissen sluit. Wat nodig is, is dat 12 Minners al bij de eerste overtreding direct worden opgevangen in jeugdinstituten met een gediscinplineerd systeem. Dat hoeft geen 24-uursregiem te zijn, maar wel een instuituut dat toezicht houdt en buiten de schooltijden discipline aanleert.

Scheldende en brullende kinderen, al dan niet met obesitas, die overal maar te pas en te onpas 'kanker' roepen, zijn voor mij een bekend fenomeen. Ik confronteer ze wel met hun gedrag. Het blijkt heb meestal aan de meest elementaire vormen van ethiek en

communicatie te ontbreken. Helaas hebben hebben we in het verleden de grootste sukkels en mislukkelingen van her en der maar binnengelaten en kleinere aantallen sukkels van eigen bodem hebben we aan hun lot overgelaten. Ik hoor meneer Wilders echter nooit over die verantwoordelijkheid. Van de bestaande organisaties als Jeugdzorg valt in ieder geval totaal niets te verwachten. Daar zitten voornamelijk carrièrebureaucraten van het type Diederik Samson.



Carola
Is Hannes krankzinnig geworden?!? Bij de eerste overtreding direct een kind opvangen in een jeugdinstituut met een gedisciplineerd systeem? Meneer heeft zeker zelf geen kinderen want hij heeft geen idee wat voor wezentjes het zijn blijkt. Wat een empathieloze reactie zeg. Abnormaal.
Advertentie