of 58952 LinkedIn

Toename aantal vrouwelijke wethouders

Van alle wethouders is 26 procent vrouw. Dat is een stijging ten opzichte van vorige collegeperiodes: tussen 2006 en 2018 schommelde het aantal vrouwelijke wethouders tussen 18 en 22 procent. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Wethoudersvereniging, gemaakt nadat ook in de laatste gemeente – Enkhuizen – na de raadsverkiezingen van maart dit jaar het college is geïnstalleerd.

Van alle wethouders is 26 procent vrouw. Dat is een stijging ten opzichte van vorige collegeperiodes: tussen 2006 en 2018 schommelde het aantal vrouwelijke wethouders tussen 18 en 22 procent.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Wethoudersvereniging, gemaakt nadat ook in de laatste gemeente – Enkhuizen – na de raadsverkiezingen van maart dit jaar het college is geïnstalleerd.

 

Gemengde colleges

Het aantal colleges dat compleet uit vrouwelijke wethouders bestaat, is net als in de vorige periode 2. Die colleges zijn te vinden in Gemert-Bakel en Appingedam. Het aantal colleges dat compleet uit mannen bestaat is nu 131. Dat waren er voor de verkiezingen 175. Het aantal gemengde colleges is toegenomen van 203 voor de verkiezingen naar 247 na de verkiezingen. Het aantal colleges met vrouwen in de meerderheid is gestegen van 21 naar 34. Het aantal colleges met een gelijke man-vrouw verhouding is gestegen van 33 naar 40.

 

Eén-op-één

Over bijna de hele linie is volgens de inventarisatie van de Wethoudersvereniging een toename te zien van het aandeel vrouwelijke wethouders. GroenLinks, waar voor de verkiezingen al 42 procent van de wethouders vrouw was, blinkt nu uit met een verhouding van bijna één op één: 47 procent vrouwelijke wethouders.

 

Versplintering

Een andere trend die de Wethoudersvereniging waarneemt, is een groei van het aantal partijen per coalitie. Voor de verkiezingen bestond een college uit gemiddeld 3,2 partijen, nu zijn dat 3,37 partijen. Dit is een toename van 5 procent. Dat zou kunnen komen door een versplintering van het politieke landschap, er zitten sinds de verkiezingen meer partijen in de gemeenteraad. ‘Een kanttekening daarbij is dat er ook de keuze kan worden gemaakt voor een groter college met meer partijen voor een grotere politieke legitimiteit’, aldus de Wethoudersvereniging.

Voor een deel samenhangend met de toename van het aantal partijen, is ook het gemiddeld aantal wethouders per college gestegen van 3,64 naar 3,87 wethouders per college. Dat is een toename van 6,5 procent.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Volkomen onnodige observatie. Wat is het volgende: hoeveel roodharigen er in de colleges zitten? Of hoeveel brildragers? Het gaat er maar om dat de wethouders bekwaam zijn en juist dat is vaak niet het geval.