of 59185 LinkedIn

Tóch drankje bij de kapper in Nieuwegein

Ondanks de uitspraak van een voorzieningenrechter die oordeelde dat er geen drank geschonken mocht worden in andere zaken dan horeca, staat de burgemeester van Nieuwegein het experiment toch toe.
7 reacties

Kappers, bloemisten en andere middenstanders in Nieuwegein mogen hun klanten voorlopig gewoon een wijntje blijven aanbieden in de winkel. Dat heeft burgemeester Frans Backhuijs vrijdag besloten. Vorige maand bepaalde de voorzieningenrechter nog in een door brancheorganisatie SlijtersUnie aangespannen zaak dat Nieuwegein mengvormen van winkels en horeca niet langer oogluikend mocht toestaan.

Proef
Nieuwegein doet met 36 andere gemeenten mee aan een proef om te bezien of de geldende Drank- en Horecawet aangepast moet worden. Die wet verbiedt nu het aanbieden van een drankje in een winkel, maar dat verbod is volgens de gemeenten in de praktijk niet te handhaven. Sinds de verantwoordelijkheid voor handhaving in 2013 bij de burgemeesters is neergelegd, zijn mengvormen van winkels en horeca als paddenstoelen uit de grond geschoten.


Overleg VNG

Volgens Backhuijs heeft de rechter gezegd dat er in deze kwestie geen bijzondere reden is om de wet niet te handhaven. De proef is echter volgens hem niet verboden of geschorst. Hij vindt daarom dat hij overtreding van de wet in het kader van de proef toch nog een poosje mag gedogen, hoewel de voorzieningenrechter heeft bepaald dat een experiment geen reden kan zijn om landelijk geldende regels te negeren. De andere deelnemers aan de proef volgen de juridische strijd in Nieuwegein op de voet. Backhuijs wil binnenkort met de andere gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten overleggen. In oktober moet er meer duidelijkheid zijn. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerben op
En dat overleg vindt zeker ook plaats onder het genot van een ........

Ik vrees tevens voor het volgende: Als paddenstoelen ....

Benieuwd wanneer de balie Klantcontact de inwoners voortaan een ouzo gaat aanbieden vanwege de vriendschapsrelatie met een Griekse gemeente.
Door Robby (Vader) op
Zolang de gemeenten niet door ministeries over de vingers getikt worden, gaat men dus gewoon door. En dan vraag een burgemeester wel of zijn of haar medeburgers zich aan de wet houden...? Ik zou zeggen koop een spiegel! Beste burgemeester leg uw burger die een handhavingsverzoek aan zijn jas heeft hangen maar eens uit dat HIJ zich wel aan de wet moet houden....?
Door Jeannette op
Drankprobleem, nee hoor, Hik doe er nog maar een klein puntje vanaf kapper hik.
Door Fritz A. von Geusau op
Om hoeveel glazen (wijn) zou dat nu helemaal gaan. Daar bij zo'n kapper in Nieuwegein? Het lijkt me allemaal maar een marginaal gebeuren. Denkt de horeca nu heus dat die paar glazen een effect zullen hebben op de eigen omzet? En zolang jeugdigen nog volop alcohol kunnen kopen bij de reguliere horeca, hoeft de horeca zich niet op te werpen als de beschermer van het verantwoorde alcoholgebruik.
Door Richard (ambtenaar) op
Het wachten is nu op de kroegbaas die permanent gaat zetten :-)
Door Bosma (Adviseur) op
Het wachten is op de eerste middelbare school waar leerlingen die 16 jaar of ouder zijn een licht alcoholische drank tijdens de lessen mogen nuttigen. Dit om schoolbezoek te stimuleren en de lessen wat gezelliger te maken. Betuttelende verboden zijn nergens voor nodig; dat maken wij zelf wel uit is het motto. Want anders gaan ze zg. een bloemetje kopen of naar de kapper en dan hebben we ee geen zicht meee op. Wat een land.
Door Oda Meulenberg (Eigenaar) op
Ik dacht dat NL een rechtsstaat was waar het lokale bestuur besluiten van de wetgever uitvoert en de rechter deze waar nodig toetst. Het had daarom meer voor de hand gelegen dat de burgemeester het experiment tijdelijk had opgeschort met het oog op het overleg met de VNG. Wat hij nu uitdraagt is dat besluiten van de wetgever en de rechter niet belangrijk zijn. Dit voorbeeldgedrag kan ertoe bijdragen dat zijn inwoners eenzelfde opvatting zullen hanteren m.b.t. lokale bestuursbesluiten. Komen die dan ook weg met een woordspelletje?