Advertentie

Toch computers bij tellen uitslagen verkiezing

Gemeenten mogen bij de Tweede Kamerverkiezingen tóch een hulpmiddel op een computer gebruiken om uitslagen van de stembureaus bij elkaar op te tellen. Daar zijn wel strenge voorwaarden aan verbonden.

15 februari 2017

Gemeenten mogen bij de Tweede Kamerverkiezingen tóch een hulpmiddel op een computer gebruiken om uitslagen van de stembureaus bij elkaar op te tellen. Daar zijn wel strenge voorwaarden aan verbonden.

Overleg met gemeenten
Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag laten weten na overleg met onder meer de gemeenten. Die hebben er met de afspraken vertrouwen in dat de definitieve uitslagen op tijd vastgesteld kunnen worden. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het optellen en doorgeven van de uitslag. Plasterk verbood eerder het gebruikelijke hulpprogramma OSV voor het berekenen van de uitslag, om beïnvloeding van de verkiezing uit te sluiten.

Geen internet

Voor het optellen in gemeenten is nu wel het gebruik van een spreadsheetprogramma zoals Excel op een computer toegestaan, maar alleen als die computer geen verbinding heeft met het internet. Ook moeten er steeds minstens twee mensen meekijken ter controle. Het doorgeven van optelresultaten van de burgemeesters naar de hoofdstembureaus gebeurt alleen nog op papier. USB-sticks worden niet meer gebruikt.

Kwetsbaar
Plasterk besloot twee weken geleden het hulpprogramma OSV te verbieden nadat RTL Nieuws had gemeld dat deze software kwetsbaar zou kunnen zijn voor manipulatie. De beslissing om alles handmatig te doen zou grote druk zou leggen op gemeenten, hoofdstembureaus en de Kiesraad om op tijd een betrouwbare uitslag vast te kunnen stellen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) denken met de nieuwe afspraken dat de deadlines kunnen worden gehaald. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

veestapel
Belastingaangifte moet dus wel persé via hetzelfde onveilige internet, belastingbetalers slikken toch alles..
H. Wiersma / gepens.
Plasterk: zoals de wind waait, waait zijn jasje. Gelukkig wordt hij regelmatig gecorrigeerd.
Kareel
We gaan de computer dus weer gebruiken als een snelle rekenmachine. Daarvoor was dat apparaat destijds ook uitgevonden. De koppeling aan het telefoonnetwerk is altijd al oneigenlijk geweest.
Erik
Even een tegenovergesteld voorbeeld en first-hand-experience: in mijn jonge jaren (student, eind jaren 80/begin jaren 90) heb ik een paar keer bij een stembureau meegewerkt aan het door inwoners stemmen zelf (identificatie, stembiljet uitreiken etc.) en na afloop het handmatig tellen van stemmen (gemeenteraadsverkiezingen).



Een keer kwamen we er na drie keer hertellen nog niet uit. De voorzitter wilde naar bed, vond het wel mooi geweest, en nam gewoon de laatste telling. Achteraf gezien had ik aangifte moeten doen. Maar jong en naief.



Moraal: handmatig tellen is dus ook echt geen 100% zekerheid!
Gerrit Gönning / AOW
Onzin. Gewoon de stemcomputer invoeren. Binnen een uur uitslag bekend i.p.v. nachtwerk voor de tellers!!!!!!!
Advertentie