of 63966 LinkedIn

Tips voor nieuwe raadsleden

VVD-raadslid Anne Mulder
VVD-raadslid Anne Mulder
Reageer
Een gemeenteraadslid moet vooral weten wat hij wil met zijn stad of dorp. Als je die 'drive' mist, moet je er niet aan beginnen. 'Je moet je betrokken voelen, hart voor de stad hebben'. Dat zei dinsdag Anne Mulder, VVD-fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad bij de presentatie van zijn boek Gekozen! En nu?

Valkuilen
In zijn boek beschrijft Mulder de valkuilen die raadsleden kunnen tegenkomen. Hij hoopt dat zijn tips ertoe bijdragen dat er minder afhaken. In de eerste plaats moeten raadsleden zich goed realiseren wat ze willen bereiken. 'Het is een taaie klus, met veel duwen en trekken, je moet een pitbull zijn'. Bovendien zegt Mulder dat je keuzes moet maken in eigen onderwerpen anders 'verzuip' je.

Contact
Om te overleven moet je constant aandacht vragen in de gemeenteraad, bij de wethouders en in de media. 'Niks gaat vanzelf'. Hij zegt dat het ook belangrijk is goed contact te houden met de eigen partij, anders vlieg je de volgende keer zo van de kandidatenlijst af.

 

Lezen
Volgens hem hebben veel aankomende raadsleden niet door hoeveel werk het allemaal met zich meebrengt. Het is veel meer dan alleen vergaderen. Hij somt op: debatten in verkiezingstijd, wijkwandelingen om met steeds mondigere bewoners te praten, folderen en lezen, héél veel lezen.

 

Zestien stappen
In vijftien hoofdstukken beschrijft Mulder alle ins en outs van het raadslidmaatschap. Hoe moet je oppositie voeren, hoe opereer je in de fractie, hoe lees je begrotingen, via welke zestien stappen kom je in de raad tot hoe werk je in een coalitie? Het boek beschrijft ook zijn persoonlijke opvattingen over het raadslidmaatschap.

 

Leuk
Hij raadt iedereen aan die van zijn stad of dorp houdt de raad in te gaan. 'Naast het vele werk, is het gewoon hartstikke leuk, je bent er zelf bij welke kant het opgaat. Bovendien krijg je af en toe leuke uitnodigingen.'

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.