of 59162 LinkedIn

Time-out voor burgemeester Doetinchem

Burgemeester Niels Joosten (VVD) van de gemeente Doetinchem verwacht zijn huis per 1 september 2016 niet te kunnen verkopen, waardoor hij niet aan de wettelijke woonplaatsvereiste voldoet. Om die reden is hij tijdelijk teruggetreden, al spelen bij dat besluit ook privéomstandigheden een belangrijke rol.

Burgemeester Niels Joosten (VVD) van Doetinchem is tijdelijk teruggetreden. Hij verwacht per 1 september 2016 niet te kunnen voldoen aan de wettelijke woonplaatsvereiste, omdat hij zijn huis niet verkocht krijgt. Privéomstandigheden spelen bij het besluit ook een belangrijke rol.

Samenspel factoren

Na overleg met Commissaris van de Koning Clemens Cornielje en het Doetinchemse college is vorige week besloten burgemeester Joosten een time-out van enkele maanden te geven om meer aandacht te kunnen besteden aan de verkoop van zijn huis en zijn privésituatie. Joosten is verwikkeld in een echtscheidingsprocedure. Volgens een provinciewoordvoerder is de reden voor de time-out een samenspel van factoren, waarbij niet alleen woonplaatsvereiste speelt. ‘Privéomstandigheden spelen een hele duidelijke rol.’ De planning is dat Joosten in juni terugkeert. Hij krijgt intussen doorbetaald.


Privéomstandigheden

Joosten is niet benaderbaar voor uitleg, maar liet al weten dat een burgemeester al zijn energie en aandacht in zijn ambt moet kunnen steken en dit hem vanwege zijn privéomstandigheden onvoldoende lukt. Daarbij vindt hij dat een burgemeester zich aan de wet moet houden. Het voor 1 september verkopen van zijn huis in zijn vorige standplaats Brummen lijkt hem een onmogelijke opgave. Op dat moment vervalt zijn vergoeding voor dubbele woonlasten. Joosten woont al in Doetinchem.

 

Ongebruikelijk en moedig

Joosten heeft de fractievoorzitters vorige week geïnformeerd over zijn tijdelijk terugtreden. Zij tonen begrip voor het besluit. PvdA-fractievoorzitter Steven Kroon noemt de stap van Joosten “ongebruikelijk, maar moedig”. ‘Wij gunnen hem de ruimte en rust om zijn privésituatie op orde te krijgen.’ Volgens SP-fractievoorzitter Hans Boerwinkel kan het iedereen gebeuren dat er even teveel op je bordje ligt. ‘Dat zijn redenen om het rustig aan te doen. Ik hoop dat het niet te lang duurt, want ik vind hem een goede burgemeester.’

 

Woonplaatsvereiste

Boerwinkel lijkt de woonplaatsvereiste alleen niet voldoende om tijdelijk terug te treden. ‘Als de woonplaatsvereiste het enige argument was, was het wel aan de raad voorgelegd.’ Ook Kroon ziet de combinatie van factoren als reden. ‘Als die woonplaatsvereiste inderdaad een probleem wordt, komt dat over een paar maanden wel aan de orde.’

 

Waarnemer

Cornielje spreekt nog met de raad over de benoeming van een waarnemer. Volgens Kroon vond Cornielje zelf dat dit een waarnemer van buiten moet zijn. ‘Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. Gezien alles wat in gemeenteland speelt kan een extra versterking van het team geen kwaad.’ Wethouder Peter Drenth (CDA) vult nu tijdelijk het burgemeesterschap in.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joris op
Gevalletje bemoeizorg.
Is de ggz al ingeschakeld ? Dat is tegenwoordig toch standaard bij iedere burger ?
Wat schuilt hier achter waarom kan de gemiddelde Nederlander dezelfde problematiek wel aan en hij niet ?

Door wiet ten Doeschate (directeur ixad vormgeving - communicatie - marketing) op
Dit is een wonderlijk staaltje communicatie. De burgemeester is in dienst bij de gemeente. In het bericht wordt gemeld dat 'na overleg met Commissaris van de Koning en het Doetinchemse college' is besloten enzovoort. Wie besluit dat? Joosten heeft vorige week de fractievoorzitters op de hoogte gebracht van zijn tijdelijk terugtreden. Niet Doetinchem maar de provincie laat een woordvoerder iets zeggen.
Het argument dat er op 1 september een probleem zou kunnen ontstaan lijkt me er met de haren bijgesleept om meer onderbouwing van een ruimhartige regeling te creëren. Zoiets werkt niet en dat krijgen de betrokkenen keihard teruggekaatst.
De bedoeling is dat Joosten in juni terugkeert, dat is over twee maanden. Cornielje wil een buitenstaander benoemen om waar te nemen. Iets zegt me dat die twee maanden overschreden gaan worden.
Geen heldere communicatie, jammer voor Joosten en alle andere betrokkenen.
Door Hubert (Bestuurder) op
Nare situatie voor meneer Joosten. Zeker nu hij zijn hele hebben en houden op straat heeft gelegd. Had dat niet anders gekund? Wat is er anders aan die tienduizenden gelijksoortige gevallen per jaar waar mensen scheiden, hun huis moeten verkopen en intussen gaat één van de ex-partners naar een huurwoning toe. Een verschil is dat meneer Joosten aanzienlijk meer verdient dan de gemiddelde Nederlander. En ja scheiden doet ook financieel lijden, maar waarom krijgt een burgemeester dan wel doorbetaald? Onzin om te denken dat hij in die 2 maanden zijn huis in Brummen wel verkoopt.
Al met al een rare situatie in Doetinchem. Had vast ook anders gekund. Levert nu alleen meer verliezers op.
Door Schapekop op
Laat die burgemeester toch gewoon in Brummen blijven wonen. Komt wel vaker voor dat burgemeesters niet in eigen gemeente wonen. Bert Blase is 5 jaar burgemeester van Alblasserdam geweest. Hij heeft er nog geen dag gewoond !
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Dan moet deze (VVD) burgemeester de prijs van zijn huis laten zakken en minder 'hebberig' zijn. Dan hoeft hij ook zijn ambt als burgemeester ook niet 'tijdelijk' te onderbreken. Bovendien is er momenteel sprake van een forse huizenbubbel.
Door Henk op
Corneille, VVD, matst weer eens partijgenoot Joosten.
Wat een aanfluiting: een half jaar betaald verlof voor het regelen van een echtscheiding. Dat mag de gemeenschap dus weer betalen.
Door Alexander op
Laat uw burgerkracht zien.
U krijgt vast heel veel steun van het wijkteam.
De meerderheid van Nederland is gescheiden en de bevolking moet ook blijven doorwerken tegen wil en dank wat er ook gebeurt in een mensenleven..
Sorry, maar de wereld is op zijn tijd hard voor iedereen.
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Het had van mij overigens best wel onbetaald verlof mogen zijn. Er wordt al genoeg voor die meneer betaald.