Advertentie

Tijdwinst door schrappen tientallen regels

De gemeente Amsterdam heeft tientallen regels rondom het bouwen geschrapt. Dit levert een tijdswinst van minimaal vier weken op.

09 augustus 2013

Een tijdwinst van 4 weken. Dat is de schatting van de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest (bouw- en woningtoezicht) na het schrappen van tientallen regels voor bouwen en verbouwen in de stad. De gemeente heeft de 90 regelingen die golden op het gebied van welstand, monumentenzorg, brandveiligheid en bouwtechniek teruggebracht naar 15, maakte ze vrijdag bekend.

Inititatieven burgers
,,Voor Amsterdammers en Amsterdamse ondernemers betekent dit een aanmerkelijke verbetering'', zegt Van Poelgeest. Hij verwacht dat de verbouwing hierdoor vaak zo'n maand eerder kan beginnen. Bouwen en verbouwen wordt op deze manier een stuk overzichtelijker, makkelijker, sneller en voordeliger.

Door de regels te verminderen, wil de gemeente meer ruimte realiseren voor initiatieven van burgers en bedrijven. ,,Wie in Amsterdam wil bouwen of verbouwen, kan voortaan van tevoren op de gemeentelijke website zien welke documenten moeten worden ingediend en of een advies van de Welstandscommissie nodig is'', stelt de wethouder.
 
Eén welstandsnota 

In plaats van 15 stadsdeelnota's over welstand en 25 reclamerichtlijnen komt er nu bijvoorbeeld één welstandsnota voor de hele stad. Ook is het aantal documenten dat iemand moet inleveren voor een (ver)bouwvergunning, een stuk minder dan voorheen.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ronald Martens / planologisch jurist
De meeste tijd gaat verloren vóór het indienen van de vergunningaanvraag. De wet bepaald wanneer de vergunning moet worden verleend; anders is die van rechtswege verleend. Holle frasen dus van deze wethouder.
Ronald / jurist
bepaald dus met een t.
Willem / Gemeenteambtenaar
Zeer terechte kanttekening wordt hier geplaatst: http://www.interomgeving.nl/nieuwsomgevingsweb/t …
Han IJssennagger / Lokaal politicus
Waarom moet je een vergunning aanvragen voor iets wat krachtens het bestemmingsplan al mag? Daar is toch precies vastgelegd wat wel en wat niet mag? Je zou alleen een bouwvergunning moeten behoeven aan te vragen, als je iets wil, dat juist niet volgens het bestemmingsplan mag!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit levert dus niet alleen een besparing op in tijd, maar ook de legeskosten voor het verlenen van een bouwvergunning kunnen omlaag. Goed werk Amsterdam!
True
Begin maar landelijk, met de WOB bijvoorbeeld.

K. de Beer / organisatie adviseur
De kop klopt niet met de inhoud. De instructies zijn momenteel dus op de website te vinden. Maar de regels bestaan nog. Dat ze van verschillende documenten zijn verzameld en in 1 welstandsnota zijn gepropt, noem ik geen schrappen van regels hooguit het verschuiven ervan.
Advertentie