of 63966 LinkedIn

'Tijd voor duidelijke afspraken met gemeenten over pedo's'

Han Moraal, landelijk hoofdadvocaat-generaal bij het Openbaar Ministerie, vindt dat er meer overleg moet komen met gemeenten over vrijgelaten pedoseksuelen.
2 reacties

Hoewel slechts vijf van de 1100 zaken met zedendelinquenten per jaar tot rumoer leiden, is de maatschappelijke onrust die paar keer erg groot. Het gaat dan vrijwel steeds om pedoseksuelen. Het wordt tijd dat de overheid afspraken met de gemeenten maakt over wat te doen met in vrijheid gestelde delinquenten die huisvesting nodig hebben. Dat zei maandag Han Moraal, landelijk hoofdadvocaat-generaal bij het Openbaar Ministerie (OM), de man die is belast de voorwaardelijke invrijheidstellingen.

Emoties

Meestal gaat het goed, geruisloos, maar de zaak tegen de voormalig zwemleraar Benno L. kreeg tijdens de behandeling door de rechtbank al enorm veel aandacht. Sinds de bekendmaking door burgemeester Henri Lenferink dat L. tijdelijk in Leiden woont, laaiden de emoties hoog op. Buurtbewoners verzamelden zich met spandoeken voor de seniorenflat aan de Apollolaan en riepen leuzen. De gemeente houdt maandagavond twee bewonersbijeenkomsten, in de eerste plaats om de mensen gelegenheid te geven hun emoties te uiten.

Leuren met pedoseksuelen
Iedereen zit met deze delinquenten in zijn maag omdat er geen regelingen voor huisvesting zijn. Het OM moet volgens Moraal soms bij gemeenten leuren met vrijgelaten pedoseksuelen. Gebiedsverboden en enkelbanden blijken onvoldoende om de onrust weg te nemen. De dreiging van herhaling is voortdurend onzichtbaar op de achtergrond aanwezig en voedt de negatieve emoties. Toch heeft het Openbaar Ministerie geconstateerd dat huisvesting meestal goed verloopt.

Meer omslag voor burgemeester
Justitie gaat binnenkort met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zoeken naar een oplossing. VNG-voorzitter Bernt Schneiders gaf te kennen dat burgemeesters meer armslag zouden moeten hebben om een pedoseksueel te weigeren. Moraal wil nog niet vooruitlopen op afspraken. De reclassering pleit bij monde van directeur Sjef van Gennip voor een goede woonplek juist om de controle te optimaliseren. Kans op herhaling, zeggen alle partijen, is nooit uit te sluiten. Maar die kans neemt volgens Van Gennip toe als iemand geen vaste verblijfplaats heeft.

Mensonwaardig
Raadsman Pieter van der Kruijs van Benno L. ziet het liefst dat zijn cliënt naar Duitsland verhuist. In Leiden is er sprake van mensonwaardige omstandigheden, vindt hij. ,,Hij bezit niets, heeft geen geld, geen meubelen en komt vrijwel nooit buiten." De advocaat wil bij het OM druk uitoefenen om de Duitslandoptie mogelijk te maken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Easymoney (Financien) op
Niemand wilt deze mensen als buurman hebben. Dus re-integratie trajecten kun je wel vergeten.
Nederland heeft nog een paar lege eilanden, laat hun daar maar wonen.
De burgemeester die een pedo moet verdedigen, dit lijkt mij een politiek maar ook een persoonlijk drama.
Door Jo (Pedojager-hater) op
Pak dat tuig dan eens aan dat begint met hetzes en middeleeuwse haatcampagnes! Geen burgemeester die dat nog heeft gedaan. Wel allerlei rare fratsen en verregaande afspraken af willen dwingen, maar niemand die de relschoppers bij de lurven grijpt.
Misschien een idee voor de advocaat van Benno L. om een proces te beginnen tegen de relschoppers?

Ik wil ook liever geen moordenaar naast me, of een verkrachter of noem maar op. Maar dat geeft me nog niet het recht om lage instincten ongebreideld uit te gaan leven.
Als je toe gaat geven aan deze vreselijke haat, is het einde zoek.