of 63908 LinkedIn

Tientallen arrestaties na afloop van woonprotest

De politiewoordvoerder benadrukt dat de arrestanten aanhangers zijn van de kraakbeweging en in die zin losstaan van de grote groep demonstranten die opkwam voor betere huisvestingskansen.
3 reacties

De politie heeft zondagavond tientallen arrestaties verricht na afloop van het drukbezochte woonprotest in Amsterdam. Volgens de politie wilde de groep een pand kraken.

Geweld
Een politiewoordvoerder vertelde dat de groep zich afsplitste toen de protestmars arriveerde op de Dam. ‘Zij gebruikten geweld in de richting van de politie en probeerden barricades op te werpen. Voordat zij een pand in de Gravenstraat konden kraken werd de groep ingesloten’, aldus de politie.

Kraakbeweging
‘De politie zat er dicht op. De groep probeerde de politie tegen te houden zodat er een kraakactie kon plaatsvinden. We hebben ze ingesloten en allemaal gearresteerd’, zegt de politiewoordvoerder. Hij benadrukt dat de arrestanten aanhangers zijn van de kraakbeweging en in die zin losstaan van de grote groep demonstranten die opkwam voor betere huisvestingskansen. De arrestaties zijn verricht toen de demonstratie al voorbij was en het gros van de demonstranten naar huis was gegaan.

Tot bloedens toe
De kraakbeweging zegt in een reactie: 'De politie heeft buitensporig geweld gebruikt om ons weg te slaan van de plek die ons nieuwe thuis zou worden.' Volgens de groep escaleerde het politiegeweld zodra ze aankwamen bij de Dam. 'Wij werden in elkaar geslagen, uit de menigte gesleurd door stille agenten en sommigen van ons werden zelfs tot bloedens toe op de grond geslagen.'


Eerste levensbehoefte

De krakers voelen zich één met de deelnemers aan de demonstratie. 'Kraken is van oudsher een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste, onderdeel van het aanpakken van de woningcrisis. Wonen is een eerste levensbehoefte en als dit niet aan ons gegeven wordt door de staat en de samenleving, dan nemen wij het.'

Speculant
De krakers hadden naar eigen zeggen twee woningen op het oog in de Gravenstraat, die eigendom zijn van een speculant die volgens de krakers 116 panden bezit. 'De huizen staan al meer dan twee jaar leeg en zijn dichtgetimmerd. Wij vinden het onacceptabel dat huizen leegstaan terwijl wij dakloos zijn en zoeken naar betaalbare woonruimte.' De actiegroep besluit de reactie met de mededeling dat kraken door zal gaan.


Wooncrisis
Het woonprotest is bedoeld om aandacht te vragen voor de wooncrisis. Door onder meer de stijgende huizenprijzen en groeiende wachtlijsten voor sociale huurwoningen is het steeds moeilijker om een woning te krijgen. Volgens de gemeente Amsterdam kwamen er ruim 15.000 mensen op de demonstratie af.

Klaver en Ploumen
Fractieleiders Jesse Klaver van GroenLinks en Lilianne Ploumen van de PvdA woonden de demonstratie samen bij. Na afloop van het protest opende GroenLinks de petitie 'Maak wonen betaalbaar voor iedereen'. ‘Er zijn nu al 300.000 woningen te weinig en dat kan de komende tien jaar oplopen tot een miljoen. Een astronomisch aantal. En de huizen die er zijn, zijn vaak onbetaalbaar’, aldus GroenLinks in een toelichting op de handtekeningenactie. ‘Deze wooncrisis is een gevolg van politieke keuzes. Het is tijd voor actie.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anand (adviseur) op
met 100.000 mensen per jaar er bij (niet alleen door geboorteoverschot) loopt het tekort in 10 jaar inderdaad op naar een miljoen meneer de Jessias.
Waar laten we de vele huizen? Op boeregrond naast zonneweiden en windmolens?
Door W. van den Bosch op
Zou mevrouw Ploumen op de demonstratie tots hebben verteld dat de volledige PvdA fractie vóór de verhuurderheffing heeft gestemd? Of dat de volledige PvdA fractie vóór de schenkingsvrijstelling eigen woning (de jubelton) heeft gestemd?
Vast niet.


Door Piet (Gepensioneerd) op
Fantastische reactie van Groen Links. Maar hoe zit het met de bevolkingstoename van meer dan 100.000 mensen per jaar? Een groei die ver uitstijgt boven de groeicijfers van andere Europese landen? Dat is niet vol te houden mijnheer Jesse Klaver. Kortom hoe benadert u het probleem? Zoals Jesse Klaver het doet, is het kiezersbedrog. Er moeten ook nog zonnepanelen en windparken bij van Jesse Klaver. Dat is proppen in (bijna) het dichtstbevolkte land ter wereld. Wat is de visie van Jesse Klaver voor de lange termijn? Die heeft hij niet, hij probeert alleen op de bijeenkomst wat kiezertjes te winnen. Een schandaal.