of 63946 LinkedIn

Tien tips voor nieuwe raadsleden

Kandidaat-raadsleden die zich nu aan het warmlopen zijn voor het raadslidmaatschap krijgen alvast tien adviezen mee van zittende raadsleden en griffiers. De tips komen ook de blijvers van pas. De eerste: treed op als tolk

Nieuwkomers die zich nu aan het warmlopen zijn voor het raadslidmaatschap krijgen tien adviezen mee van zittende raadsleden en griffiers. De tips komen ook de blijvers van pas. De eerste: treed op als tolk.

Raadslid van de toekomst

De tien adviezen zijn de ‘bijvangst’ van de zoektocht naar griffiers van 100.000-plus gemeenten om de lokale democratie te revitaliseren. De griffiers van grote gemeenten zijn met hun raadsleden het afgelopen 1,5 jaar tal van experimenten aangegaan om nieuwe vormen van lokale democratie uit te proberen. Daarnaast hebben ze hun oor te luister gelegd bij alle griffiers in het land. Centrale vraag: welke tip heb je voor het raadslid van de toekomst.

 

Veel reacties

Heel veel reacties stroomden bij de initiatiefnemers binnen. De adviezen kwamen overigens niet alleen van griffiers, maar ook van raadsleden die door hun griffiers voor de beantwoording van de vraag werden gemobiliseerd. Daaruit is een top tien samengesteld.

 

Gewone-mensentaal

‘Treed op als tolk’ prijkt dus op nummer één: 'vertaal wat er leeft in voor politieke besluitvorming geschikte taal. Maar ook andersom: vertel in gewone-mensentaal welke lastige keuzes er gemaakt moeten worden. Laat je hierbij voor niemands karretje spannen! Mensen die het eerlijke verhaal durven te vertellen winnen aan geloofwaardigheid.’

 

Dossiervreter

De nieuwkomers worden gewaarschuwd niet te verdrinken in stapels papier en dossiervreter te worden. ‘De neiging bestaat als nieuw raadslid jezelf meteen onder te dompelen in allerlei dossiers, regels en procedures. Uiteraard is het verstandig zo snel mogelijk jezelf de regels van het spel eigen te maken. Hiertoe worden vaak ook goede inwerkprogramma’s aangeboden door de griffie. Waak er echter voor dat middelen verworden tot doel. Voorkom dat de agenda van het college of de druk van het vele vergaderen het zicht vertroebelt op het gesprek van de straat.’ Het tweede advies luidt: ‘Wees authentiek’.

 

Stokpaardjes

Toekomstige volksvertegenwoordigers wordt als derde geadviseerd consequent en regelmatig een onderwerp op de agenda te zetten en te houden. Berijd stokpaardjes, want dan ‘kun je iets bereiken. Wanneer college en collega raadsleden weten wat jij belangrijk vindt, kunnen ze daar ook rekening mee houden en jou iets gunnen. Let wel op! Bij drammen of te veel politiek gewin (kroonjuwelen) worden zaken niet meer gegund.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sander van Reedt Dortland (Interim Manager / Consultant ) op
En natuurlijk: het boekje De Veelkoppige Leeuw! :-)
Bij Kon. Van Gorcum
Door Marion wetzels (Procesmanager) op
Dit. zijn prima tips om geloofwaardig te zijn en resultaten te boeken. En inderdaad, aan die flauwe reclame voor een eigen ding heeft niemand behoefte.
Door Fritz op
Misschien moet de heer Menting een ander middel aangrijpen om reclame voor zijn onderneming te maken. Daar lijkt me dit forum niet voor bedoeld.
Door Menting - Menvestment (projectteam 321 taken gemeenten) op
Jammer wéér een gemiste kans om raadsleden te vragen (lees: te bewegen) om vanuit het traject van bestuurlijke risicobeheersing te denken. 15 vragen en je hebt iedere gemeente in grip.

Wanneer een bestuurder ( wethouder / raadslid) dat namelijk doet hoeft hij/zij niet te verzuipen in details maar weet deze op elk gewenst moment de goede en gerichte vragen te stellen.

VNG en KING zijn er nog niet klaar voor: onze organisatie wel. Meer weten. bel me gerust!

U kiezer zal er voor 19 maart naar gaan vragen....
Door Henk Daalder Duurzame Brabanders op
Ik betwijfel ten zeerste of bestaande raadsleden en grffiers nuttige adviezen hebben voor toekomstige raadsleden

Einstein zei al: "problemen los je op met anders denken dan wat je tot nu toe deed"
Griffiers zouden nieuwe raadsleden juist moeten koesteren en uitdagen om hun originele oplossingen.
Ik woon in een gemeente, waar de gemiddelde fractie grootte kleiner dan 2 is.
En het gebruikelijk is dat je 20 jaar in de raad zit.
Dus elke periode weer de zelfde onwerkbare situaties en bestuurlijke fouten.
Ondertussen een van de hoogste WOZ tarieven van de provincie.
En landelijke partijen die de gemeente liever opheffen.
Sommigen zullen nu denken dat dat wellicht het beste is, maar het zou ook democratischer kunnen worden. Niet meer uitsluitend clientelisme, maar meer democratie. in de vorm van referenda.
Door jan (eigen bedrijf) op
een juiste opvoeding voor toekomstige raadsleden is natuurlijk geweldig. Nu nog zoeken wie opvoeding kan geven, zodat je vriendelijke , begrijpende , meedenkende, motiverende , etc, raads leden krijgt. De wereld snakt hierna, echter wij wachten als burger maar weer af.
Door Gerard (waarnemer te velde) op
Als vers bereide stokpaarden door het gehakt worden gemengd, dan zijn de rapen gaar
Door Burger Partij Amersfoort (BPA) = Lijst 1 in Amersfoort - (- gemeenteraadslid -) op
kijk even op Video 15 op onze site www.burgerpartijamersfoort.nl , en dan weet U gelijk ALLE antwoorden
Door Ton LUITING (oud-raadslid en journalist) op
Een kandidaat-raadslid moet tenminste 5 jaar wonen in de gemeente waar hij op de lijst komt/staat !
En inderdaad GOED LUISTEREN en niet meteen met zijn mening klaar steen!!
Door Jacob Bruintjes (wethouder) op
"Bereid stokpaardjes"? Hoe smaken die dan?