of 64621 LinkedIn

Tiel doet informatieronde openbaar

De winnaar van de verkiezingen in Tiel, de Partij voor de Burgers, heeft de informatieronde opengegooid. Dit om gehoor te geven aan de ‘wens van veel inwoners om meer transparantie in de lokale politiek’.

De informatieronde in Tiel gebeurt in alle openheid. Het is een initiatief van de winnaar van de verkiezingen: de Partij voor de Burgers. Het is nog niet bekend of ook het formatieproces in de openbaarheid zal plaatsvinden.

Transparantie

De Partij voor de Burgers (PvdB) werd met acht zetels de grote winnaar van de verkiezingen, en de grootste partij, in Tiel. De partij heeft alle acht fracties uitgenodigd voor een – openbaar – gesprek. In de meeste gemeenten worden die eerste verkennende gesprekken achter gesloten deuren gehouden, waarna het verslag van de informateur openbaar wordt gemaakt. Om gehoor te geven aan de ‘wens van veel inwoners om meer transparantie in de lokale politiek’, besloot de PvdB het informatieproces open te gooien.

 

Niet over personen

Tijdens de inventarisatieronde spreekt de PvdB op inhoud met de acht fracties over de mogelijkheden om in Tiel een stabiele coalitie te vormen. ‘Tijdens de openbare gesprekken zullen geen onderwerpen aan de orde komen die bij openbaarheid schade kunnen toebrengen aan de gemeente, bedrijven of personen. Ook stellen wij voor in deze fase over de inhoud te spreken en nog niet over personen (bijvoorbeeld wethouder kandidaten) te spreken’, aldus de PvdB in zijn uitnodigingsbrief.

 

Inwoners betrekken

De PvdB wil van de acht fracties onder meer weten wat de zes belangrijkste speerpunten (met prioritering) zijn waar de komende vier jaar hard aan moet worden gewerkt. Ook komen de eventuele breekpunten en wensen van de partijen aan bod ten aanzien van een nieuwe coalitie. Tot slot wordt de vraag gesteld op welke manier (als ze dat willen) inwoners bij de coalitievorming kunnen worden betrokken.

 

Lokale tv

Woensdagmiddag zijn gesprekken gevoerd met de eerste drie partijen (Krachtig Tiel, ChristenUnie en Pro Tiel). Donderdagmiddag gaan GroenLinks, CDA en PvdA in gesprek met twee vertegenwoordigers van de PvdB. Zo'n vijftien tot dertig personen, en de lokale tv, zijn tot nu toe bij deze gesprekken aanwezig, aldus griffier Wim Westerholt. De toehoorders zijn raads- en partijleden. Vrijdagmiddag wordt met D66 en VVD de verkennende gesprekken afgesloten.

 

Coalitiepartijen

Op basis van die gesprekken wordt een rapportage gemaakt, die in de openbaarheid wordt besproken. Dan wordt ook de knoop doorgehakt met welke beoogde coalitiepartijen vervolggesprekken worden gevoerd. ‘Daarbij richten wij ons eerst op inhoudelijke overeenstemming, daarna op de personele invulling. In welke mate deze gesprekken openbaar kunnen zijn, zal mede afhangen van aard en inhoud van de gesprekken’, aldus de brief van de PvdB.

 

Tiel deed in 2002 ook de informatieronde in de openbaarheid, weet griffier Westerholt. De formatie werd vervolgens achter gesloten deuren voortgezet. 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.