of 62688 LinkedIn

Thorbecke-maatwerk: democratische schaal

In november en december lanceert de VNG een serie van vijf prikkelende video-afleveringen over de toekomst van de lokale democratie en bestuur: Thorbecke2024. De eerste aflevering gaat over democratische schaal en is op 5 november gelanceerd tijdens het congres ‘schaal en betrokkenheid, democratie in de kern’. Volgende afleveringen gaan over digitale democratie, directe democratie, inclusieve democratie en burgerbestuur. De eerste aflevering is vanaf 5 november beschikbaar op vng.nl/thorbecke2024 en op binnenlandsbestuur.nl.
Reageer

- Ingezonden mededeling -

Minister Ollongren geeft gemeenten ruimte voor maatwerkdemocratie: welke vorm past het best bij uw gemeente? Gemeenten zijn op zoek naar democratische innovaties die passen bij de schaal en de betrokken gemeenschap rondom een vraagstuk. Soms is dat een straat, soms een buurt, een wijk of een regio. De VNG presenteert een prikkelende video vol voorbeelden over democratische schaal: van wijk- tot regiodemocratie, van Federatiegemeente tot kernendemocratie. 

In november en december lanceert de VNG een serie van vijf prikkelende video-afleveringen over de toekomst van de lokale democratie en bestuur: Thorbecke2024. De eerste aflevering gaat over democratische schaal en is op 5 november gelanceerd tijdens het congres ‘schaal en betrokkenheid, democratie in de kern’. Volgende afleveringen gaan over digitale democratie, directe democratie, inclusieve democratie en burgerbestuur. De eerste aflevering is vanaf 5 november beschikbaar op vng.nl/thorbecke2024 en op binnenlandsbestuur.nl 

Maatwerkdemocratie gevraagd 

De wereld verandert, gemeenten veranderen mee. Decentralisaties, schaalvergroting en regionalisering hebben ook consequenties voor de manier waarop we ons lokaal bestuur inrichten. En dat vraagt in Amsterdam iets anders dan in Zoetermeer of Zeewolde: maatwerkdemocratie dus.&nbs p;

 

Democratische innovaties

Een gemeente als Súdwest-Fryslân, met meer dan 80 dorpskernen, zoekt naar nieuwe vormen van dorpsdemocratie. Tegelijk wordt er op veel terreinen samengewerkt tussen gemeenten zonder een duidelijke regionale democratische structuur. Gemeenten zoeken telkens naar democratische processen die passen bij de lokale context, de betrokken gemeenschap en de schaal van een vraagstuk. Die zoektocht verloopt moeizaam maar levert ook democratische innovaties op. Denk aan een Federatiegemeente of aan kernendemocratie. 

 

Verken de toekomst 

Met het oog op de onzekerheden die de Corona-crisis brengt en de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 is het voor lokale bestuurders belangrijk om vooruit te kijken. Ook gemeenten kunnen de toekomst niet voorspellen, maar ze moeten hem wel verkennen. Daarbij helpt Thorbecke2024, zie vng.nl/thorbecke2024 . 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners