of 63082 LinkedIn

Tevredenheid over digitale raadsvergaderingen groeit

Bijna de helft van de griffiers (45 procent) was in mei 2020 positief over het digitaal vergaderen. In november is dat percentage gestegen naar 55 procent. Dat blijkt uit onderzoek voor de Evaluatiecommissie Tijdelijke Wet Digitale Beraadslaging.

Bijna de helft van de griffiers (45 procent) was in mei 2020 positief over het digitaal vergaderen. In november is dat percentage gestegen naar 55 procent. Dat blijkt uit onderzoek voor de Evaluatiecommissie Tijdelijke Wet Digitale Beraadslaging. In mei 2020 had 87 procent van de gemeenten en provincies in Nederland al digitaal vergaderd.

Klassiek vergadermodel
Met 49 procent van de raden en Staten die via het klassieke commissiemodel met raadscommissies vergaderen is dat nog steeds het vaakst geziene vergadermodel. Vooral kleine gemeenten vergaderen volgens dit type vergadermodel. Grote gemeenten maken juist relatief vaker gebruik van de politieke markt, zo blijkt uit eerder onderzoek van Necker van Naem in samenwerking met de Vereniging van Griffiers.

Technische verbeteringen
Uit het onderzoek voor Evaluatiecommissie Tijdelijke Wet Digitale Beraadslaging blijkt dat enkel 15 procent van de griffiers een ander vergaderstelsel een belangrijke (rand)voorwaarde vindt voor het digitaal vergaderen in de toekomst.

Daarbij is geen verschil te zien tussen de verschillende vergadermodellen. ‘Het ene vergadermodel is dus niet moeilijker om te zetten in een digitale variant dan het andere’ aldus Marijke van de Plasse, adviseur en manager-interim bij Necker van Naem. Belangrijker dan aanpassingen in het vergadermodel zijn vooral technische verbeteringen zoals betere technische ondersteuning en apparatuur en betere technische voorzieningen in de vergaderzalen.

Negatief
De groep die negatief is, is gelijk gebleven (19 procent). Het type vergadermodel blijkt niet van invloed op de tevredenheid met digitaal vergaderen; griffiers van het ene vergadermodel zijn niet meer of minder tevreden dan griffiers met een ander vergadermodel. Die uitkomst ligt in lijn met de bevinding dat maar een kleine groep griffiers aanpassingen in het vergaderstelsel een voorwaarde vindt voor het digitaal vergaderen in de toekomst. Kortom: raden en Staten vergaderen nagenoeg in dezelfde vorm als voor coronatijd; maar dan digitaal.


 Afbeelding

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Paul Walraven (Inwoner gemeente Heerlen) op
Is al onderzocht wat de (geïnteresseerde) inwoners van de digitale raads- en commissievergaderingen vinden ? Niet onbelangrijk lijkt mij om ook de inwoners bij de les te houden.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners