of 59082 LinkedIn

Tevredenheid over bezuinigingen bij VNG

De voorgenomen bezuinigingen van 2,7 miljoen euro bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) worden welwillend ontvangen.

De voorgenomen bezuinigingen van 2,7 miljoen euro bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) worden welwillend ontvangen.

Vorige week werd bekend dat de VNG gaat bezuinigen en dat 21 arbeidsplaatsen komen te vervallen, ongeveer 10 procent van het totaal. Onder meer de top van de VNG wordt kleiner en afdelingen moeten fuseren.

 

De bezuinigingen van de koepelorganisatie van gemeenten zijn afgedwongen door de leden zelf. Drie gemeenten (Gemert-Bakel, Heumen en Den Haag) dienden begin november amendementen in op het nieuwe contributievoorstel van de VNG. Daarin werd de VNG opgeroepen te bezuinigen. In een tijd dat gemeenten stevig de broekriem moeten aanhalen, kan de koepelorganisatie niet achter blijven, menen de gemeenten. Volgens een woordvoerder van de VNG zijn de bezuinigingen vooral gebaseerd op het amendement van de gemeente Den Haag.

 

Forse operatie

 

De Haagse wethouder Sander Dekker (VVD, financiën), die het amendement op de algemene vergadering van 12 november met een mondeling pleidooi ondersteunde, is tevreden met de voorgenomen bezuinigingen van de VNG. ‘De directie wordt kleiner, de afdelingen worden smaller. Het oogt als een forse operatie. Op de eerstvolgende vergadering zal best over onderdelen gediscussieerd worden, maar de grote lijnen zien er goed uit.’ Dekker wilde met zijn, breed gedragen, amendement de VNG niet zozeer voorschrijven ‘hoe het moet. We hebben de VNG gevraagd ook een stap terug te doen, net als de gemeenten. Het gaat niet eens om grote bedragen, maar om het principe gelijke monniken, gelijke kappen. Je ziet de VNG nu met dezelfde vraagstukken worstelen als de gemeenten. Wat doe je wel en wat doe je niet? Hoe kun je het beter doen met minder geld?’

 

Contributie

 

De gemeente Den Haag pleitte in het amendement voor een jaarlijkse korting van 2 procent op de contributie. De VNG komt aan die wens tegemoet. De hoogte van de contributie beweegt voortaan niet alleen mee met ontwikkeling van de algemene uitkering van het Rijk, maar de komende 4 jaar gaat daar standaard ook nog een korting van 2 procent vanaf. Volgens Dekker illustreert dit dat het de gemeente niet zozeer om het geld te doen was. Een contributiekorting van 2 procent bespaart Den Haag jaarlijks een kleine 9 duizend euro.

 

Voor de gemeente Gemert-Bakel gaat het om een nog veel kleiner bedrag, op jaarbasis honderden euro’s. ‘Dat is natuurlijk peanuts. Maar als je alle peanuts laat liggen, kom je nooit aan geplande bezuinigen toe’, zegt Peter Bieleveld, wethouder van financiën namens de Lokale Realisten en Dorpspartij. Bieleveld is tevreden over de voorgenomen bezuinigingen van de VNG, al pleitte Gemert-Bakel voor een nog stevigere korting. ‘Er wordt zowel in personele als materiële zin bezuinigd, het ziet er goed uit.’ De wethouder is vooral te spreken over het feit dat de VNG bezuinigt op buitenlandse reizen. ‘De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zou zich vooral moeten concentreren op wat binnen de landsgrenzen gebeurt.’

 

De derde gemeente die een amendement indiende, Heumen, kon begin deze week niet reageren op de bezuinigingsplannen van de VNG. Heumen pleitte voor een contributieverlaging van 5 procent voor 2011.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.