Advertentie

Teleurgesteld VNG staakt project met BRP-erfenis

De VNG en een groep deelnemende gemeenten hebben besloten om te stoppen met de Gemeentelijke Verenigde Registratie van Persoonsgegevens (GVR). De bedoeling van de groep was om met behulp van de BRP-broncode toch nog een modernisering persoonsregistratie te kunnen realiseren.

11 december 2017

De VNG en een groep deelnemende gemeenten hebben besloten om te stoppen met de Gemeentelijke Verenigde Registratie van Persoonsgegevens (GVR). De bedoeling van de groep was om met behulp van de BRP-broncode toch nog een modernisering persoonsregistratie te kunnen realiseren.

Slechts gedeelte broncode beschikbaar gesteld

Onder meer de gemeenten Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag en Haarlem zijn met VNG aan de slag gegaan om te onderzoeken of de door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gepubliceerde broncode van de mislukte ‘operatie BRP’ van waarde kon zijn. Het onderzoek werd gestaakt omdat slechts een deel van de broncode beschikbaar werd gesteld, onder meer om privacy van testpersonen te waarborgen. Volgens VNG biedt de gepubliceerde code onvoldoende houvast om een zinvolle proef uit te voeren, waardoor het projectdoel onhaalbaar werd.

Teleurstelling

‘VNG/gemeenten hadden de verwachting dat meer code gepubliceerd zou worden en dat dit ook mogelijk was, ook met inachtneming van privacy en veiligheid’, schrijft VNG hierover op haar website. ‘De opstelling van BZK om tot de gedane huidige publicatie te komen stelt gemeenten teleur.’ Nadat de operatie Basisregistratie Personen (oBRP) werd afgeblazen, bekeek de VNG met onder meer NVVB en KING of er een gemeentelijke variant gerealiseerd kon worden, om zo de tot nu toe gedane investering niet helemaal verloren te laten gaan. De organisaties hoopten dat de gerealiseerde broncode van de BRP, de opgedane kennis en ervaring versnelling zouden kunnen brengen in het gemeentelijke project.

Modernisering persoonsregistratie noodzakelijk

Volgens VNG is een modernisering van de registratie van persoonsregistratie hard nodig. ‘Vernieuwing blijft nodig, ook om moderne (digitale) dienstverlening aan inwoners in de toekomst te borgen en te verbeteren’, aldus VNG. ‘Gemeenten lopen met de huidige systemen tegen problemen aan in de uitvoering van gemeentelijke taken, de levering van verplichte gegevens aan GBA-V en de digitale dienstverlening.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ron / Data-analist
Volgens mij is dit een kulreden. Het moet vrij eenvoudig zijn om de data van testpersonen te anonimiseren. Volgens mij is hier sprake van een machtsstrijd. De externe automatiseerders zijn teruggefloten en zijn hun melkkoe opeens kwijt. Daarnaast willen zij hun wanprestatie niet al te overduidelijk tonen. Ook wil BZK hun wanprestatie in de vorm van onvoldoende adequate sturing en toezicht niet inzichtelijk maken. Dit ophangen aan privacy-wetgeving is een grof schandaal. Blijkbaar willen we dit massaal geloven ? Het zoveelste overheidsautomatiseringsproject dat jammerlijk mislukt? Volgens mij is er sprake van een fenomeen? Verrijking van de automatiseringsector met algemene middelen.
Jan met de Pet
Geweldige onzin. Broncode is iets heel anders dan data waar je de broncode mee test. Proefpersonen zijn data, die wil je niet hebben. Blijft over broncode waar je een programma mee kunt maken/compileren. En dat laatste wordt dus onmogelijk gemaakt, sukkels zijn het in Den Haag.
H. Wiersma / gepens.
Met dank voor het prutswerk van BiZa.
koen post / gep.
volgend schandaal is in aantocht: reisdocumenten met vingerafdruk is na 6 jaar nog niet werkend. Vingerafdruk staat nog voor jan tat in paspoort. En wij zijn uiteraard vele miljoenen verder. Hoe lang kan dat allemaal doorgaan zonder personele gevolgen. Plasterk's zoveelste lijk uit de kast. en wij stemmen weer met potlood zoals 50 jaar geleden.
Advertentie