Advertentie

Teeven eist ontslag frauderende medewerker

Staatssecretaris Teeven is naar de Raad van State gestapt, omdat hij niet wil dat het door de gemeente Almere ingehuurde beveiligingsbedrijf G4S die buitengewoon opsporingsambtenaren opleidt en inzet een voor fraude veroordeelde medewerker in dienst houdt.

05 juni 2013

Staatssecretaris Fred Teeven eist bij de Raad van State dat het door de gemeente Almere ingehuurde beveiligingsbedrijf G4S een senior-toezichthouder op buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) ontslaat wegens fraude bij zijn vorige werkgever. G4S wil de man behouden.

Medewerker moet VOG krijgen
De rechtbank Zwolle-Lelystad bepaalde vorig jaar dat Teeven de medewerker een VOG (Verklaring omtrent gedrag) moet geven. De man zou deze nog niet hebben, terwijl hij al sinds 2007 een leidinggevende functie heeft. Destijds werkte hij nog voor Stichting Veiligheidszorg Almere (SVA) dat begin dit jaar ophield te bestaan. De gemeente Almere besloot namelijk in zee te gaan met een particulier beveiligingsbedrijf en dat werd na een openbare aanbesteding G4S. Zij namen 22 toezichthouders en boa’s over van SVA, waaronder de bewuste medewerker.

Bij fraude geen baan in veiligheid 
De medewerker werd in 2008 veroordeeld voor fraude bij zijn vorige werkgever en kreeg een werkstraf van 114 uur. Bij zijn sollicitatie bij SVA in 2005 had de medewerker aangegeven dat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem liep, omdat hij verdacht werd van fraude. Dit was voor SVA geen bezwaar om de man aan te nemen. Ook twee screeningsrapporten van de politie uit 2005 en 2006 kwam de man door. Teeven wil dat de man ontslagen wordt, omdat volgens het beleid van Justitie iemand na fraude tien jaar geen baan in de veiligheid mag hebben. Dat zou dus pas in 2018 zijn. G4S zou de man juist willen behouden, omdat ze tevreden over hem zijn. Dat meldde Almere Vandaag.

Almere: zaak tussen G4S en Justitie
De gemeente Almere bevestigt dat zij G4S inhuren voor veiligheidszaken en dat zij op de hoogte zijn van de zaak van de frauderende medewerker. ‘Wij huren het bedrijf in. We begrepen dat de medewerker drie keer een VOG heeft gekregen, veroordeeld is tot een taakstraf en dat Teeven vindt dat hij uit zijn functie wordt gezet. Wij vinden het een zaak tussen Justitie, de organisatie en de medewerker. Het bedrijf doet het prima, dus wij zien deze zaak niet als belemmering om met hen samen te werken’, aldus een gemeentewoordvoerder.

Geen reactie
Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie komt de zaak in eerste instantie niet bekend voor. Nadere reactie op vragen per mail volgde dinsdag niet. G4S was dinsdag telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flip Zolderman
Ik ben absoluut geen fan van Teevn, maar hier heeft hij toch wel een heel hard punt - waarom gaat iemand die veroordeeld is wegens fraude in de beveiliging werken? En hoe onnozel kun je zijn om dan zonder meer aan te nemen dat dat wel goed zal blijven gaan?
O. ten Hove
I ben geen fan van Teeven, absoluut niet... aar zo'n bewijs van goed gedrag is een trap na. Als iemand een straf heeft uitgezeten dan moet men opnieuw kunnen beginnen. Maar als zo'n VOG wordt geweigerd wordt de persoon dubbel gestraft. En laten we niet vergeten dat Teeven wel de verpersoonlijking is van de verloedering in de samenleving. Zijn soort officieren van justitie zijn gebrand op 'winnen' en niet op waarheidsvinding. Laat hij eens werk gaan maken van officieren van justitie die met gemanipuleerde dossiers rechtszaken willen winnen. Zoals bij Lucia de B. of Ina Post, of de Twee van Putten. Maar worden deze gastjes die valsheid in geschrifte plegen ontslagen? Neen, want het is 'ons ' soort mensen: de bloem der natie: CRIMFIGHTERS.



Ik word misselijk van deze man en en zijn beleidsvoornemens.
Kritikus / Geen Hagenees
Grote kans dat het verzoek tot ontslag formeel door de staatssecretaris is gedaan, maar feitelijk door een gemandateerde ambtenaar. Ofwel: Teeven weet zelf (nog) van niets.
Advertentie