of 59318 LinkedIn

Technologie kan mensen met beperking aan baan helpen

Mensen met een beperking kunnen eerder aan werk komen als huidige en toekomstige technologische mogelijkheden beter worden benut. Dit schrijft het UWV in het UWV Kennisverslag 2018. Onder meer spraak-gestuurde apparatuur en gepersonaliseerde producten hebben potentie om mensen met een beperking vooruit te helpen.

Mensen met een beperking kunnen eerder aan werk komen als huidige en toekomstige technologische mogelijkheden beter worden benut. Dit schrijft het UWV in het UWV Kennisverslag 2018. Onder meer spraakgestuurde apparatuur en sociale robots hebben potentie om mensen met een beperking vooruit te helpen.

Ondersteunen bij werk

Het UWV schrijft dat het rapport is gebaseerd op twee verschillende onderzoeken, waarvan een door het Athena Instituut van de VU is uitgevoerd en de ander door Technopolis en onderzoeksbureau SEOR. Er is door de onderzoekers gekeken naar de manier waarop technologie kan bijdragen aan het vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met een fysieke of licht verstandelijke beperking. Ze schreven scenario’s waarin onder meer serious gaming, augmented reality en sensoren werknemers met een beperking ondersteunen bij hun werk. Ook beschreven de onderzoekers acht veelbelovende technologische voorzieningen die kansen op arbeidsparticipatie vergroten.

Robots lossen problemen fysieke beperking op
De onderzoekers noemen in het rapport een aantal voorbeelden van mogelijke manieren in de toekomst om arbeidsparticipatie van mensen met een beperking te verhogen. Een sociale robotassistent zou mensen met een fysieke beperking kunnen helpen om objecten op te pakken, of kan handelingen voor mensen met een visuele beperking uitvoeren. Met intelligente software kunnen bijvoorbeeld agenda’s beheerd worden via gesproken communicatie. Met telepresencerobots kunnen mensen met een fysieke beperking ergens aan deelnemen zonder zich er fysiek te zijn. Ook worden gemotoriseerde exoskeletten genoemd: een uitwendig, gemotoriseerd skelet dat de ledematen van een gebruiker met een fysieke beperking kan doen bewegen en meer kracht geeft.  


Serious gaming en activiteitentracker

Serious gaming wordt door de onderzoekers gezien als een manier waarmee werknemers met een verstandelijke beperking vaardigheden kunnen leren over een specifieke werkplek. Met een activiteitentracker is het mogelijk om op basis van de meting van iemands hartslag stress of spanning te herkennen op de werkvloer, zodat er kan worden aangegeven dat een werknemer even rust moet nemen. Ook omgevingssensoren hebben volgens de onderzoekers potentie voor het verhogen van de arbeidsparticipatie. ‘Het gebruik van omgevingssensoren kan mensen helpen preciezer te werken, taken in de juiste volgorde uit te voeren en stress te verminderen.’


Inclusief werken
Er zijn volgens de onderzoekers inspanningen van verschillende partijen nodig om de belemmeringen die werknemers met een arbeidsbeperking ervaren weg te nemen. 'Uit de onderzoeken komt naar voren dat technologie veel kansen biedt om inclusief werken mogelijk te maken. Het op de juiste wijze inzetten van technologie kan ertoe bijdragen dat mensen met een beperking volwaardig kunnen meedraaien op de werkvloer.'

 

Leesh het volledige Kennisverslag op de website van UWV.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door AKIN op
Beste UWV,

Ik met lichamelijke beperking aanvraag gedaan voor voorziening als aangepaste vervoer geweigerd door UWV. Veel kosten gemaakt i.v.m. CBR - procedure. Ik ben werkzaam al 10 jaar als ambtenaar. Als nu lees dan denk ik zorg eerst aan mensen die voorzieningen nodig hebben die al werken. Nee, doen ze niet.