Advertentie

Tango wethouder ambtenaar

Een tip voor wethouders: geef ambtenaren niet op hun lazer. Dan krijg je bange ambtenaren en bange ambtenaren zijn slechte ambtenaren. Tip twee: maak een uitzondering voor luie ambtenaren die hun goddelijke gangetje denken te gaan.

16 december 2016

Samen dansen door te lokken en af te stoten. Daarover gaat het boek De tango van wethouder en ambtenaar, op verzoek van de Wethoudersvereniging geschreven door public affairs adviseurs Jur de Haan en Erik van Venetië. Het handzame boek bevat tips, zoals bovenstaande, voor aankomende en vastgeroeste wethouders en mooie praktijkverhalen van 32 wethouders uit kleine en grote gemeenten over de huidige ambtenaar en zijn gedrag.

Ja-Knikker
Een hoofdstuk is gewijd aan de rijkdom aan diersoorten in het gemeentehuis. De ideale ambtenaar is expert, criticus en netwerker, de minst geliefde ambtenaar een gladde aal, doordrammer en ja-knikker. Wethouders houden van hun ambtenaren en achten ze hoog. Tegelijkertijd is daar ergernis: ambtenaren hebben te weinig oog voor de veranderende omgeving met raadsleden, kritische burgers en media. Daar stoten de werelden elkaar af, aldus de auteurs. Toch moeten de wethouder en de ambtenaar samen dansen en in een snel veranderende buitenwereld op zoek naar nieuw samenspel. Loyaliteit is daarvoor nog altijd de basisvoorwaarde. De nieuwe loyaliteit is een combinatie van dienstbaarheid, tegenspraak en inspelen op signalen van burgers en bedrijven. Beroepseer helpt. ‘Ambtenaren mogen meer gaan staan voor wat ze vinden.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie