of 63908 LinkedIn

Tachtig procent burgemeesters tegen opschaling

Ruim tachtig procent van de Nederlandse burgemeesters is tegen de opschalingsplannen van minister Plasterk, blijkt uit onderzoek in opdracht van NRC.
12 reacties

Acht van de tien burgemeesters vindt dat gemeenten niet uit tenminste 100.000 inwoners zouden moeten bestaan, zoals minister Plasterk heeft voorgesteld. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau OverheidinNederland.nl, in opdracht van NRC Handelsblad.

Oneens met opschaling
Bijna de helft van de 408 burgemeesters namen deel aan het onderzoek. 84 procent van hen gaf aan het oneens tot zeer oneens te zijn met de plannen uit het regeerakkoord om gemeenten op te schalen tot 100.000 inwoners, zo meldt het NRC.

Ook coalitie-burgemeesters tegen
Opvallend is dat ook burgemeesters die lid zijn van de VVD en PvdA, de coalitiepartijen, het in grote meerderheid niet eens zijn met de opschalingsplannen. Van de PvdA-burgemeesters is 79 procent tegen, bij de VVD-burgemeesters is dat 72 procent. In Zeeland en Drenthe zijn alle burgemeesters tegen.

Geen fusiegesprekken
Bijna driekwart van de burgemeesters gaf in de enquête aan niet actief in gesprek te treden met buurgemeenten over een fusie. Volgens het regeerakkoord zouden er in 2017 vijfenzeventig gemeenten minder moeten zijn. 67 procent van de burgemeesters denkt dat dat geen haalbaar streven is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marten (gemeenteambtenaar) op
@ Frank, redacteur: In de praktijk blijken herindelingen helemaal niet tot kostenbesparingen te leiden.
Door Frank (redacteur) op
Natuurlijk heft niemand zijn gemeente graag op als burger of als gemeente, vanuit een begrijpelijk onderbuikgevoel. Daar hoef je geen onderzoek voor te houden. Neemt niet weg dat een zekere opschaling (uiteraard niet al te megalomaan) nuttig kan zijn in deze tijden van meer en complexere dingen doen voor minder centjes (zoals bedrijven dar ook moeten). Dan pakken Fryslân en Groningen het constructiever aan. Blijkens onafhankelijke rapporten wordt daar geadviseerd te komen tot (cultuurhistorisch, economisch en maatschappelijk) logisch samenhangende robuuste, maar niet té grote, dus nog wel hekenbare en bij de burger staand blijvende gemeenten. 100.000 is overigens geen dogma in plattelandsgebieden, om gemeenten geografisch niet te groot te maken. Zie http://www.fryslan.nl/3632/meer-burger-minder-ov … en http://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuws/ …
Door Karel van Klaveren op
Plasterk gaat als de spreekwoordelijke olifant door de porseleinkast van bestuurlijk Nederland. Presenteert visieloos zijn opschalingsplannen. Draagvlak is kennelijk geen issue. Typisch de handelswijze van een PvdA-machtspoliticus.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Natuurlijk hebben die burgemeester er belang bij dat er niet heringedeeld wordt. Dat wil echter niet zeggen dat ze geen punt zouden hebben.
Zij weten in ieder geval wel waarover ze praten en de bioloog Plasterk in ieder geval niet. De gemeenten zijn de enige bestuurslaag waar inwoners nog een beetje directe invloed op kunnen hebben. Grote entiteiten trekken zich niets van onze mening aan. Kijk maar hoe het rijk (waaronder Plasterk) omgaat met hoe de meerderheid van onze inwoners inmiddels over Europa denkt.
Door hoogmoed (pubicist) op
wordt ook ergens vermeld waarom ze tegen zijn? wat een nutteloos onderzoek,
Door Hugo (Hoofd financiën) op
Uitteraard dat burgemeesters er tegenop zien om mogelijk hun baan te verliezen, terwijl zij zelf niet schromen om mensen zonder geldige reden werkeloos te laten worden.
Door Niels op
Jammer dat BB dit plaatst. Vraag een slager zijn eigen vlees te keuren en je krijgt dit...voegt niets toe, geen nieuwswaarde.
Door Henk op
De tijd van de burgemeester is nu echt voorbij.
Door Lazzaro op
burgemeesters kunnen we missen, overbetaalde 100.000 plus( d66) trollen als 'hans' nog meer.
Door Hans op
Mooi zo. Dan kan 50% snel andere baan zoeken. Ze zoeken nog burgemeester voor Madurodam. Iets voor burgemeester van Haren ?