of 59130 LinkedIn

Sylvana wil met partij 'Bij1' in gemeenteraden

Met de nieuwe partijnaam Bij1 wil Sylvana Simons, voorheen van Artikel1, meedoen in verschillende gemeenten bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.
4 reacties

De politieke partij van Sylvana Simons, die Artikel 1 heette, is omgedoopt tot BIJ1. Op sociale media laat de partij zondag weten onder de nieuwe naam ten strijde te trekken ,,tegen de huidige politiek vol moslimhaat, xenofobie, sekse-ongelijkheid, racisme, sociaal economische uitsluiting, genderdiscriminatie, verdeeldheid, uitsluiting en uitbuiting". Onder de naam Artikel 1 lukte het Simons niet om bij de recente Kamerverkiezingen in maart een zetel te bemachtigen. 

Rechtszaak
Afgelopen zomer diende een rechtszaak om de naam Artikel 1. De rechter bepaalde toen dat de partij van Simons die naam niet meer mocht gebruiken omdat die al toebehoorde aan een kenniscentrum tegen discriminatie. De partij zei daarna met een nieuwe naam te komen om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Overigens blijkt BIJ1 ook al in gebruik te zijn, en wel als naam van een Centrum voor Psychotherapie in Koog aan de Zaan.

Niet blij
Een van de therapeuten van dat centrum, Kerstin Schwardtmann, zegt niet blij te zijn met de naamgeving. ,,We willen niet dat onze praktijk in verband wordt gebracht met een politieke partij. Sylvana Simons had deze naam even moeten googlen", zegt Schwardtmann. Ze weet nog niet of de praktijk stappen zal ondernemen tegen de politica. ,,Ik hoop dat zij ons benadert." BIJ1 wil in elk geval in Amsterdam op de lijst en onderzoekt of deelname ook in andere gemeenten haalbaar is.

Beledigingen
BIJ1 heeft afdelingen in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Nijmegen. Voordat ze Artikel 1 oprichtte, was Simons kandidaat-Kamerlid voor DENK. Vanaf het moment dat ze zich politiek manifesteerde kreeg ze veel commentaar en beledigingen over zich heen. Twintig mensen die zich hieraan schuldig maakten, kregen van de rechter werkstraffen en boetes opgelegd. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johannes (ambtenaar) op
Succes maar weer !!!!!!!!! :(
Door Martin op
Eens met beide onderstaande comments. Een mooi democratisch recht, maar helaas in dit geval een bijzonder verdelend geluid.

Sowieso zit geen enkel serieus politicus te wachten op een dergelijk geluid. Ze zou eens Mark Lilla moeten lezen. Typisch voorbeeld om "wat je denkt" te verwarren met "wat je bent". Identiteitspolitiek is failliet.
Door Viertel op
UIT1 was een betere naam geweest. Want dat doet Sylvana Simons met haar partijgenoten. Zij drijft groepen in de samenleving uiteen.
Door Marvin op
De leus "tegen haat" komt wat verbeten en ziekelijk over, misschien kan psychotherapie helpen. Desondanks succes ermee, verkiesbaar stellen is een mooi democratisch recht, moeten we zuinig op zijn.