Advertentie

Succesvolle online tool De Stem van West breidt uit

Het online platform ‘De Stem van West’ gaat uitbreiden. Met de online tool kunnen bewoners van Amsterdam West voorstellen of ideeën om hun eigen buurt te verbeteren direct indienen voor op de agenda van de deelraad. Op termijn krijgt ieder stadsdeel in Amsterdam een eigen versie van de tool. Inmiddels hebben ook andere gemeenten interesse, vertelt Jeroen van Berkel, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel West.

28 februari 2018

Het online platform ‘De Stem van West’ gaat uitbreiden. Met de online tool kunnen bewoners van Amsterdam West voorstellen of ideeën om hun eigen buurt te verbeteren direct indienen voor op de agenda van de deelraad. Op termijn krijgt ieder stadsdeel in Amsterdam een eigen versie van de tool. Inmiddels hebben ook andere gemeenten interesse, vertelt Jeroen van Berkel, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel West.

Voorstellen komen terecht bij Algemeen Bestuur

Met De Stem van West kunnen bewoners voorstellen doen voor hun wijk, zoals het aanleggen van een nieuw plantsoen of meer parkeerplekken realiseren. De indiener van het idee kan vervolgens campagne voeren en zoveel mogelijk stemmen verzamelen. De voorstellen met de meeste stemmen worden door het Algemeen Bestuur behandeld. Zo lukte het met ideeën om Rijkswaterstaat te laten onderzoeken of zij geluidswanden langs de A10 West kunnen vergroenen, werd er een plantsoen behouden en gaat de maximale snelheid in sommige straten terug naar 30k kilometer per uur. In navolging van Amsterdam West hebben inmiddels ook de stadsdelen Centrum, Oost, Zuidoost en Nieuw West een eigen versie van het platform. Ook stadsdeel Noord zal volgens van Berkel snel volgen, waardoor straks de hele stad voorstellen kan indienen via het platform. De Stem van West is één van de tools van het overkoepelende programma Open Stad, dat in eerste instantie in Amsterdam West begon als ‘Open Stadsdeel’. 

Duizenden stemmen voor een fietstunneltje
Het programma Open Stad, waarbij een innovatieteam diverse digitale participatietools heeft gebouwd in de vorm van websites en apps, levert volgens Van Berkel tot nu toe mooie resultaten op. Een groot succes was bijvoorbeeld de tool die gebouwd werd voor de aanleg van een fietstunneltje, waarbij bewoners voorstellen indienden voor het ontwerp. ‘Normaal gesproken komen er dan drie of vier ontwerpen binnen, waarover dan in bijvoorbeeld een buurthuis door hooguit enkele tientallen bezoekers wordt besloten. Via een online tool van Open Stad kwamen er nu maar liefst 49 inzendingen binnen. Dat waren onder meer kinderen en scholen, maar ook kunstenaars en ontwerpbureaus’, aldus Van Berkel. De bewoners konden met de tool online stemmen op hun favoriete ontwerp, maar ook offline bij de tunnel zelf, waar medewerkers van de gemeente de ontwerpen op een scherm lieten zien. Het ontwerp met de meeste stemmen werd uiteindelijk uitgevoerd. ‘Er kwamen in totaal maar liefst zesduizend stemmen binnen, wat eigenlijk een idioot hoog aantal is voor een tunneltje.’

Software opensource beschikbaar
De software die bij de tool Stem van West gebruikt wordt zijn opensource en worden door het Ministerie van BZK beschikbaar gesteld voor andere gemeenten. Er bestaat inmiddels veel interesse in de tools, zegt Van Berkel. De voormalige gemeente Baarderadiel is één van de organisaties die de opensource software van de Stem van West gebruikt. Het programma Open Stadsdeel loopt natuurlijk al wat langer. Dit soort ontwikkelingen zijn hartstikke actueel, ook vanwege het besluit over het referendum dat onlangs is genomen in de Tweede Kamer.’ Volgens Van Berkel is meer invloed voor de burger een beweging die niet meer te stoppen is. Het gaat bovendien ‘dwars door partijpolitiek heen’. Van Berkel is een PvdA’er. ‘Maar ook de Piratenpartij is natuurlijk ook een groot voorstander van burgerparticipatie. Er komen bijvoorbeeld ook heel goede initiatieven van een partij als Leefbaar Rotterdam. Binnen iedere partij zijn er politici mee bezig.’ Het programma Open Stad put uit diverse internationale voorbeelden zoals in IJsland, Estland en Barcelona, waar de bevolking bijvoorbeeld jaarlijks zeggenschap heeft over budgetten van meer dan 100 miljoen. ‘De zeggenschap die burgers daar nu hebben verworven, verwacht ik in de toekomst ook voor Amsterdam.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie