of 61819 LinkedIn

Strijd tegen ‘rijdende kroeg’ lijkt beslist

Een gezellige activiteit met een biertje in een prachtdecor of het liederlijkste toonbeeld van ‘kwaliteitsarm’ toerisme? Vanaf november is de bierfiets niet langer welkom in het Amsterdamse centrum. Als het aan de gemeenteraad ligt, wordt de bierfiets binnenkort verbannen uit de hele stad.

Een gezellige activiteit met een biertje in een prachtdecor of het liederlijkste toonbeeld van ‘kwaliteitsarm’ toerisme? Vanaf november is de bierfiets niet langer welkom in het Amsterdamse centrum. Als het aan de gemeenteraad ligt, wordt de bierfiets binnenkort verbannen uit de hele stad.

Petitie

Zesduizend Amsterdammers tekenden in 2015 een petitie, getiteld ‘weg met de bierfiets’, met als doel de ‘rijdende kroegen’ uit het centrum te verbannen. De voertuigen veroorzaakten volgens de klagers dikwijls verkeersopstoppingen en ongelukken, en de vaak bezopen berijders veel geluidsoverlast. Daarnaast klaagden Amsterdammers over wildplassen en agressie door de bierfietsers. Het Amsterdamse gemeentebestuur wilde daarop per januari 2017 korte metten maken met de bierfiets, maar exploitanten maakten toen succesvol bezwaar bij de voorzieningenrechter; de stallingen bevonden zich in het verbodsgebied en konden dus niet worden bereikt zonder dit gebied te doorkruisen.

 

Getouwtrek

Wijlen burgemeester Van der Laan opende afgelopen jaar een nieuw offensief; het verbod op de bierfiets in het centrum zou pas per 1 november dit jaar ingaan, zodat de exploitanten genoeg tijd hadden om stallingslocaties buiten het centrum te regelen. Deze keer zette de Raad van State een streep door het bezwaar van de exploitanten. Hun vrees voor financiële problemen als gevolg van een verbod weegt volgens de voorzieningenrechter niet op tegen de wens van het gemeentebestuur om verkeershinder en overlast tegen te gaan. Die uitspraak maakt echter geen einde aan het juridisch getouwtrek. Er loopt nog een bodemprocedure bij de Raad van State waarbij het geschil definitief moet worden beslecht. Wanneer daarin uitspraak wordt gedaan, kon een woordvoerder van de Raad van State nog niet zeggen.

 

Enthousiasmerend effect

Desondanks heeft de laatste uitspraak blijkbaar een enthousiasmerend effect gehad op de opponenten van de bierfiets in de gemeenteraad. Een motie van GroenLinks, VVD en PvdA om de bierfiets zo snel mogelijk in heel Amsterdam te verbieden, werd in november unaniem aangenomen. Bij de VVD werd het punt door leden uit stadsdeel Amsterdam-West bij een vergadering op de agenda en in het verkiezingsprogramma gestemd, vertelt fractievoorzitter Marja Ruigrok. D66 heeft nog enige reserves over de juridische haalbaarheid van het algeheel verbod. Raadslid Paul Guldemond: ‘In principe steunen wij altijd dat overlast wordt aangepakt. Wij vragen ons wel af of de manier waarop de aanpak van de bierfietsoverlast nu in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geregeld is, voldoende basis biedt om preventief een verbod over de hele stad uit te rollen.’

 

Vlucht naar voren

Mede-indiener Jorrit Nuijens van GroenLinks, tevens gewezen deelraadslid in Amsterdam Centrum: ‘We hebben met de motie om de bierfiets stadsbreed te verbieden nu de vlucht naar voren genomen om drie redenen. Ten eerste was het oordeel van de Raad van State voor ons reden tot een zucht van verlichting. Daarnaast hebben we in de dagen die op de uitspraak volgden direct een waterbedeffect waargenomen rond het Westerpark en De Hallen in stadsdeel West. Toen bleek dat ook de VVD overstag was gegaan, hebben we besloten gebruik te maken van het momentum.’

 

Bierwaterfiets

Bierfietspionier Ard Karsten, sinds 2004 eigenaar van Damtours herkent zich niet in de beeldvorming rond de bierfiets in het nieuws. ‘Ik heb al jaren terug gevraagd om een vergunningsysteem en enige regulering. Doordat dit uitbleef, heeft er een wildgroei plaatsgevonden waar mijn bedrijf nu de dupe van is. Ik heb daarnaast zelf concrete voorstellen gedaan om eventuele overlast zelf aan te pakken. Per slot van rekening zit ik ook niet op overlast te wachten.’ Desgevraagd laat hij weten date r volgens hem geen alternatief is voor de bierfiets. Een paar jaar geleden probeerde hij nog een vergunning te krijgen voor het verhuur van bierwaterfietsen. ‘Dat liep slecht af’, is alles wat hij daarover kwijt wil. Mocht de bodemprocedure in zijn nadeel uitvallen, is Karsten vastbesloten door te gaan met zijn bedrijf. ‘We zullen dan moeten gaan denken aan een andere functie voor de bierfiets. Ik heb, wat dat betreft, vertrouwen in mijn eigen creativiteit.’

 

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 24 van deze week (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arie op
@Ben: Verwarde personen kom je ook tegen op internet. Niet op reageren.
Door Ben (gemeentejurist) op
reactie op Norman; problemen rondom alcohol zal ik niet bagatelliseren maar de 'oplossing' van Norman is draconisch: meteen maar weer alles verbieden en 'jarenlange werkstraf plus extreem hoge boete' voor openbare dronkenschap. Toe maar reuze stoer en geheel in lijn met de rechtsstaat om mensen jarenlang dwangarbeid te geven voor een relatief mild vergrijp. Meneer zou een goede volkscommissaris zijn geweest in de Stalinistische Sovjet Unie. Daar zaten immers ook miljoenen zogeheten 'anti sociale elementen'in de Goelag archipel. Blij dat het in Nederland toch even anders gaat. Ik stem links was een overbodige opmerking, dat was me na het geraaskal van meneer wel duidelijk.
Door Norman Waalre op
ONTMOEDIG ALCOHOLGEBRUIK
Alcoholmisbruik is één van de grootste oorzaken van talloze maatschappelijke, medische en psychosociale problemen, en ongelukken. Verbied daarom alcohol in de horeca en op evenementen. En geef een jarenlange werkstraf plus extreem hoge boete voor herhaalde publieke dronkenschap, ook bij voetgangers en fietsers.

Verkoop alcohol alleen op doktersrecept. Dat moet alleen mogelijk zijn aan alcoholisten, via apotheken of politiebureaus.

Verplicht alle amusementsprogramma's op radio en tv, om alcoholgebruik te ontmoedigen. Bescherm burgers tegen zichzelf. "Verheffing van het volk" is een oud socialistisch motto, dat nodig in ere moet worden hersteld.

Ik stem links.

Vacatures

Van onze partners