of 65101 LinkedIn

Strengere regels integriteit Laarbeek

Politici in Laarbeek moeten zich voortaan houden aan verscherpte regels op het gebied van integriteit. Daarmee wil de Brabantse gemeente voorkomen opnieuw in de problemen te komen. De oude regels bleken onduidelijk of achterhaald.

Politici in Laarbeek moeten zich voortaan houden aan verscherpte regels op het gebied van integriteit. Daarmee wil de Brabantse gemeente voorkomen opnieuw in de problemen te komen.

Turbulente periode

Dat is het raadsvoorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De aanleiding voor de nieuwe bestuurlijke gedragscode ligt volgens het college in de ‘turbulente periode’ die de gemeente de afgelopen twee jaar doormaakte. Kwesties rondom integriteit leidden het vertrek in van burgemeester Hans Ubachs. Ook anderen betrokkenen raakten beschadigd en zijn opgestapt.

 

Imagoschade

Onder andere uit het intern feitenonderzoek naar ‘verboden handelingen’ van raads- en commissieleden, kwam naar voren dat er bestuurlijk onvoldoende bekendheid bestaat met de bestaande regels op dit gebied. ‘Daarnaast bleek niet iedereen zich er altijd voldoende van bewust dat het vervullen van een bestuurlijke functie ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt’, aldus het college. ‘De afgelopen periode heeft duidelijk gemaakt waartoe dat kan leiden: bestuurders die belanden in ongemakkelijke situaties die veel media-aandacht krijgen, wat niet bevorderlijk is voor het imago van de gemeente Laarbeek in zijn algemeenheid en het openbaar bestuur en de desbetreffende bestuurders in het bijzonder.’

 

Onduidelijke regels

Voor de raadsleden en het college geldt nu nog een gedragscode uit 2003. Uit een speciaal belegde thematische raadsbijeenkomst over bestuur en integriteit bleek dat die gedragscode onduidelijk was. Meerdere elementen bleken onlogisch of achterhaald. De nieuwe gedragscodes moeten volgens het college houvast bieden bij het bepalen en hanteren van integriteitsnormen. Ze kunnen zowel normen bevatten over hoe in een bepaalde situatie te handelen als regels over procedures die moeten worden gevolgd. Er komen nu aparte gedragscodes voor elk bestuursorgaan, omdat elk bestuursorgaan zijn eigen rollen en bevoegdheden kent. Bij het opstellen van de nieuwe gedragscodes heeft de code van Zaanstad als model gediend.

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jans (Partij lid) op
En gaat dat toetsen, de categorie die tekort wordt gedaan is het verhaal allang kwijt. En de persoon in kwestie wordt niet door eigen mensen aangesproken.
Door ernst (beschouwer) op
"Daarnaast bleek niet iedereen zich er altijd voldoende van bewust dat het vervullen van een bestuurlijke functie ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt", staat in het artikel.....
Bewustwording beginnen met een gedragscode is als overwegen of je kinderen wilt gedurende de zwangerschap.....
Door Jan op
@Willem. 90% van wat politici doen is voor de Buhne. Heb je dat nu nog niet door?
Door Willem op
That's the spirit, @Bert! Benieuwd naar jouw adviezen.
Door Bert (Beleidsadviseur) op
Allemaal voor de Bühne..

Vacatures

Van onze partners