Advertentie

Strengere regels geluidsoverlast in Amsterdam

Amsterdam komt met strengere regels om geluidsoverlast van evenementen tegen te gaan.

20 juli 2017

Amsterdam komt met strengere regels om geluidsoverlast van evenementen tegen te gaan. Het college van burgemeester en wethouders stelt onder meer voor om muziekevenementen aan banden te leggen. Als de gemeenteraad akkoord gaat, mag op de gevels van woningen vanaf volgend jaar niet meer dan 85 decibel worden gemeten.

Afzonderlijke normen

Ook mogen op de meeste plekken in de stad op maximaal drie dagen 'geluidsbelastende' evenementen worden gehouden. Voor 21 locaties zijn afzonderlijke normen vastgesteld. Op de meest geschikte plaatsen zijn vaker evenementen toegestaan. Voor Koningsdag en de Gay Pride gelden ook minder strenge regels: bij die grote publiekstrekkers is 95 decibel toegestaan.

Betere beheersing overlast
'Het resultaat zal niet zijn dat hinder van evenementen in de stad helemaal verdwijnt', aldus het stadsbestuur woensdag. 'Maar het college vertrouwt er wel op dat de overlast ervan zal afnemen en beter wordt beheerst.' (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mevrouw Kiki
De Groninger burgemeester Peter den Oudsten heeft ten behoeve van het 11 daags MEGA Noorderzonfestival 2018 - in het zeer kwetsbare Noorderplantsoen vanwege haar Monumentale Bomen en zijnde een ecologisch waardevol gebied, een evenmentenvergunning afgegeven. Het Noorderplantsoen is een Monumentaal Engels Landschapspark. Maar voor de komende maand is het: Een EvenementenTERREIN. Dat bovendien volledig wordt omringd door woonwijken IK CITEER LETTERLIJK: Tijdens het evenement is een geluidsniveau van maximaal 100 db(A) en 115 db(C) toegestaan t.p.v het mengpaneel of 15 meter voor het podium (LAeq 3 minuten) en maximaal 85 db(A) en 100 db(C) (LAeq 3 minuten) t.p.v de meest belaste gevel van een geluidsgevoelige bestemming. Op basis van de Zondagwet is het niet toegestaan om op 26 augustus 2018 en 2 september 2018 voor 13.00 uur geluid te maken dat op een afstand van op 200 meter hoorbaar is, ook zijn soundchecks niet toegestaan. Ik woon op ongeveer 100 meter afstand van dit mij - en velen - dierbare plantsoen. Ik ben band voor bodemverdichting omdat ze ook ONDER de monumentale Bomen mogen komen - zelfs met Horeca!  Ik zit dus in in de zomermaand in de ELLENDE: Door de 10 dagen opbouw, 11 dagen festival, 5 dagen afbouw en weken herstel! Ik heb tijdens een voorlopige voorziening - omdat al jaren de vergunningen te laat zijn - 3 rechters gewraakt. De wrakingskamer heeft mij (!) bij mijn eerste twee wrakingen: niet ontvankelijk verklaard! De derde gewraakte rechter is nu met vakantie. Daardoor bouwt de Stichting Noorderzon met een gerust hart verder, omdat de rechtszaak stil ligt... Tot ver na het Noorderzonfestival 2018. Mijn bezwaren worden pas op 9 september 2018 behandeld door de gemeentelijke bezwaarschriften commissie.   Mevrouw Kiki PS In het Vondelpark zijn grootschalige evenementen niet toegestaan.
K. de Beer / Adviseur
Een prima koerswijziging, het horen en zien vergaat je te vaak. Ik heb echt geen probleem met iemands feestje maar wil niet gegijzeld worden. Beperking decibelniveau is nodig en 85 dB op de gevel is hard zat. Ook beperking in duur is nodig. En om 23.00 uur naar standje normaal of lekker binnen. En dan is er nog het probleem van de gebrekkige handhaving en de slappe sancties. Ik pleit daarom voor hetvinstellen van waarborgsommen bij openluchtfestiviteiten.
Advertentie