of 64621 LinkedIn

Strenger toezicht op moskee-internaten door gemeenten

Asscher maakte vorig jaar vrijwillige afspraken met gemeenten en besturen van moskee-internaten om veiligheid en welzijn van kinderen te vergroten. Die worden nu omgezet in afdwingbare afspraken.
5 reacties

Gemeenten gaan strenger toezicht houden op moskee-internaten. Die moeten vanaf 1 juli volgend jaar aan nieuwe wettelijke eisen voldoen. Het kabinet heeft dat donderdag besloten.

Veiligheid vergroten

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken had al eerder aangekondigd dat hij de veiligheid en het welzijn van kinderen op moskee-internaten wil vergroten. De Tweede Kamer maakte zich ongerust over de situatie op internaten die een band hebben met Turkse moskeeën. Kinderen, vooral meisjes, groeien daar op buiten de Nederlandse samenleving en komen onvoldoende in contact met Nederlandse waarden.

Van vrijwillig naar afdwingbaar 

Asscher maakte vorig jaar vrijwillige afspraken met gemeenten en besturen van moskee-internaten om veiligheid en welzijn van kinderen te vergroten. Die worden nu omgezet in afdwingbare afspraken.

De wettelijke eisen gelden voor alle private internaten, dus ook voor bijvoorbeeld opvanghuizen voor slachtoffers van loverboys. De eisen zijn gebaseerd op die voor schippersinternaten.

Beknot in vrijheid

Bij een consultatie via internet kreeg Asscher veel negatieve reacties op zijn plannen van ouders van wie kinderen op een moskee-internaat zitten. Zij voelen zich in hun vrijheid beknot door de strengere eisen. Asscher wil met ze gaan praten, zei hij na de ministerraad. Het gaat bij deze internaten om privaat gefinancierd onderwijs, maar het is niet wenselijk dat er geen toezicht op is, aldus de minister.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
En laten we niet vergeten dat nu opgetreden wordt dankzij een Rotterdamse klokkenluider die prompt is gestraft met een overplaatsing plus een waarschuwing met een proeftijd van twee jaar, waarbinnen hij ongetwijfeld weggepest zal worden.
Door H.(Appie) Kootstra (oud wethouder GL Winschoten) op
Eigenlijk moet je één systeem voor onderwijs "het openbaar onderwijs" veel goedkoper dan al die verschillende scholen.Godsdienst onderwijs en moslimonderwijs kan gegeven worden op de openbare scholen en in de kerken of moskeën. Dit zou miljarden besparen op onderwijs en kan weer ingezet worden voor betere onderwijs.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
"Ouders voelen zich in hun vrijheid beknot". Krijg zo'n beetje een allergie van dit soort opmerkingen. Beknot? waarin dan? Dat zij niet hun verouderde cultuurwaarden meer mogen opleggen aan hun kinderen waarbij zij onderscheid maken tussen jongens en meisjes? De overheid had dit in beginsel al niet toe moeten staan. Dit heeft niets te maken met internaten van schipperskinderen of elite internaten. Hierbij gaat het om opvolging van educatie en de mate waarin ouders waarde hechten aan de KWALITEIT van educatie en niet aan het ontnemen van kansen voor meisjes of het onderscheid maken tussen jongens en meisjes! Het wordt tijd dat dit gedachtegoed wordt tegengegaan had allang moeten gebeuren! Dit is HET voorbeeld waarom ons integratiebeleid niet werkt. Wanneer je dit oude gedachtegoed gedoogd, werk je het integratiebeleid immers tegen! Is overigens niet van een academisch niveau om dit te kunnen bedenken!
Door eva op
@Jan, verdiep je er svp eerst in voor je gaat zeuren. Deze regels en inspecties gaan gelden voor alle privaatgefinancierde internaten. Ook voor internaten waar slachtoffers van loverboys worden opgevangen, om maar een voorbeeld te noemen. Internaten voor schipperskinderen moeten overigens al jaren voldoen aan kwaliteitseisen, wat is het probleem aan kwaliteitseisen voor deze internaten? Medewerkers moeten straks over een VOG beschikken, lijkt me toch niet meer dan normaal!
Door Jan Beerenhout azn (Ambt.Bestuurscontacten b.d.) op
En het beste internaat krijgt een prijs ! Toch?
Worden alle internaten onder verscherpt toezicht gesteld?
Of is dit gewoon moslimpje pesten?

Moslim-ouders worden vaak verweten dat zij (door onkunde b.v.) niet betrokken zijn bij het onderwijs dat in Nederland aan hun kinderen gegeven wordt,
en die onkunkunde/onmacht herkennen zij in de schoolresultaten van hun kind(eren).
Dus nemen zijzelf, tegen hoge kosten, het initiatief om onderwijs, orde, regelmaat en rust, buitenshuis te organiseren, zoals schipperskinderen, kermiskinderen, diplomatenkinderen,
is het weer (ook) niet goed. Die ouders moeten niet achtervolgd worden, maar beloond!

JMB