of 62812 LinkedIn

Streep door Arnhems uitsterfbeleid coffeeshops

Arnhem wil meer ruimte geven aan coffeeshops. Het ‘uitsterfbeleid’ dat was gericht op maximaal acht coffeeshops wordt afgeschaft. In de stad komt ruimte voor elf coffeeshops. Vergunningen worden voor zes jaar afgegeven. Dit staat in het voorgenomen coffeeshopbeleid dat burgemeester Tom Staal dinsdag heeft gepresenteerd.

De gemeente Arnhem wil meer ruimte geven aan coffeeshops. Het ‘uitsterfbeleid’ dat was gericht op maximaal acht coffeeshops wordt afgeschaft. In de stad komt ruimte voor elf coffeeshops. Vergunningen worden voor zes jaar afgegeven.

Overconcentratie

De coffeeshops mogen niet op een kluitje gaan zitten; een van de (nieuwe) vestigingseisen is dat er sprake moet zijn van voldoende spreiding. Overconcentratie is taboe. Dit staat in het voorgenomen coffeeshopbeleid dat burgemeester Tom Staal dinsdag heeft gepresenteerd.

 

Loting

Het afschaffen van het uitsterfbeleid betekent onder meer dat exploitanten een beheerder op hun vergunning kunnen bijschrijven. Om ook nieuwe exploitanten een kans te geven – en om te voorkomen dat de coffeeshopmarkt een gesloten markt blijft waarin vergunningen verhandeld kunnen worden – krijgen exploitanten een vergunning voor zes jaar. Na die periode kunnen geïnteresseerden zich bij de gemeente melden. Door loting wordt dan bepaald wie als eerste een aanvraag mag indienen. ‘Zo ontstaat een transparant en eerlijk systeem dat voor iedereen een kans biedt een vergunning aan te vragen’, aldus de gemeente.

 

Gereguleerde wietteelt

De gemeente benadrukt dat het nieuwe coffeeshopbeleid niet gaat over regulering van hennepteelt en de ‘achterdeurproblematiek’. De bestrijding van illegale hennepkwekrijen blijft voor Arnhem een speerpunt en voor die achterdeurproblematiek moet een oplossing komen. Arnhem staat open voor een experiment met gereguleerde wietteelt als daarvoor door de landelijke politiek een mogelijkheid wordt geboden. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem op
Helaas blijft de landelijke politiek doof voor regulering. De Haagse fossielen denken nog steeds dat zij de 'war on drugs' kunnen winnen, waarmee Nederland zijn koppositie qua softdrugsbeleid al langere tijd kwijt is en nota bene voorbij is gestreefd door enkele Noord-Amerikaanse Staten...

Vacatures

Van onze partners