Het aanspreken van vrouwen en dingen zeggen als 'hé mooie dame' of 'hé schatje' is niet strafbaar, zei de rechter. Echter, door de handelingen van El F., zoals de kushandjes en het achternalopen, is hij wel in overtreding.

 

Vitamine

De officier van justitie had boete van 380 euro geëist. De rechter vindt een voorwaardelijke boete gepaster, ook gezien de persoonlijke omstandigheden van de Rotterdammer, die in de schuldsanering zit. De man vertelde de rechter dat hij nooit meer vrouwen zal naroepen. Hij heeft spijt. 'Ik bedoelde het als compliment, ik wist niet dat het strafbaar was.' El F. is vrijgezel, vertelde hij, en wil graag een vriendin. 'Ze waren heel mooi', zei hij tegen de rechter. 'Echt goeie vitamine voor je ogen.'

 

Amsterdam

Onder meer sissen, uitschelden en naroepen is verboden in Rotterdam. Er staat een boete op van maximaal 4100 euro of maximaal drie maanden cel. Om (seksuele) intimidatie op straat strafbaar te maken, is de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast. In Amsterdam is dat ook gebeurd, maar daar zijn nog geen verdachten opgepakt en vervolgd.

 

Vervolg

Verantwoordelijk wethouder Bert Wijbenga is tevreden. 'In Rotterdam moet iedereen zich vrij, veilig en ontspannen kunnen voelen op straat.' Het vonnis bevestigt volgens hem dat Rotterdam op de juiste manier handhaaft. 'Wij zullen dit dan ook zeker vervolgen en onze kennis en ervaring delen met andere gemeenten.' (ANP)