Advertentie

Stijging aantal procedures bij Raad van State

Het aantal procedures bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is vorig jaar fors gestegen. In 2010 handelde dit orgaan bijna 13.500 procedures af, 3000 meer dan het jaar daarvoor.

14 april 2011

Vreemdelingenzaken 
Ook het aantal ingekomen zaken steeg enorm, van ruim 11.000 in 2009 naar bijna 15.000 in 2010. Deze toename is vooral veroorzaakt door een grote instroom van vreemdelingenzaken. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Raad van State dat donderdag openbaar is gemaakt. Regering en parlement legden in 2010 in totaal 558 zaken ter advisering voor aan de Raad van State. Tevens werden 600 wetgevingsadviezen uitgebracht. De gemiddelde adviesduur is 36 dagen. Op de afdeling bestuursrechtspraak werd in 93 procent van de gevallen binnen twaalf weken na de zitting uitspraak gedaan.

In zichzelf gekeerd
In het jaarverslag waarschuwt Herman Tjeenk-Willink, vice-voorzitter van de Raad van State, dat de overheid is verworden tot een ‘in zichzelf gekeerd systeem dat haar zelfreinigend vermogen heeft verloren’. Binnen dat overheidssysteem is een belangrijke rol weggelegd voor een nieuw gecreëerde ‘tussenlaag’ tussen politiek verantwoordelijke ministers en de uitvoerders die de kwaliteit van de publieke dienstverlening bepalen.

Eigen logica
Deze nieuwe tussenlaag bestaat volgens Tjeenk Willink uit ‘goed betaalde functionarissen, niet alleen op de ministeries, maar juist ook in zelfstandige bestuursorganen, bij andere overheden, in private instellingen, in de professionele uitvoeringsorganisaties zelf en in de samenwerkingsverbanden tussen al deze instanties’. Binnen die laag ‘wordt dezelfde taal gesproken, wordt gedacht langs dezelfde lijnen en wordt gedacht in dezelfde sturingsmogelijkheden’. Hierdoor ontstaat een eigen logica, de ‘bureaucratisch-bedrijfsmatige logica’, aldus Tjeenk-Willink, die dit jaar afscheid neemt van de Raad van State. ‘Politieke instellingen en ambtsdragers hebben zich van die tussenlaag afhankelijk gemaakt, uitvoerders zijn ervan afhankelijk geraakt’.

Lees hier het Jaarverslag van de Raad van State.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie