of 64621 LinkedIn

Steun voor bedreigde burgemeesters

Nieuwe en zittende burgemeesters krijgen een Veiligheidspakket van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarin zit onder meer informatie over hoe te handelen als er daadwerkelijk sprake is van een bedreiging.

Alle nieuwe en zittende burgemeesters krijgen een Veiligheidspakket van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarin zit informatie over preventieve maatregelen rond woning en werk, over ondermijning en hoe te handelen als er daadwerkelijk sprake is van een bedreiging. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) vindt het goed dat er, naast aandacht voor fysieke maatregelen, nu ook aandacht is voor de impact van bedreigingen op burgemeesters en hun gezinnen.

De recent bedreigde burgemeester van Vlaardingen, Annemiek Jetten, stelt in een reactie dat er niet genoeg aandacht kan zijn voor bedreigde professionals. Daarbij doelt ze niet alleen op burgemeesters, maar ook op bijvoorbeeld politieagenten en ambulancemedewerkers.  

 

Acute dreiging

Het Veiligheidspakket is er voor alle burgemeesters om goed voorbereid te zijn op mogelijk bedreigende situaties, zo laat het ministerie BZK weten. ‘Het is natuurlijk niet fijn dat dat moet maar het is inmiddels hét thema van het gesprek dat ik met ze heb voor hun officiële benoeming door de Koning. Het lijkt mij handig alles, van preventie tot hoe om te gaan met acute dreiging, in één pakket aan te bieden’, stelt BZK-minister Kajsa Ollongren in een schriftelijke verklaring. Het eerste pakket is maandag door Ollongren uitgereikt aan de nieuwe burgemeester van het Gelderse Heerde, Jacqueline Koops-Scheele.

 

Intimidatie

In het Veiligheidspakket is gebundeld wat het Netwerk Weerbaar Bestuur van het ministerie van BZK aan informatie en ondersteuning aanbiedt, aldus BZK. Het bevat onder meer de Woningscan en een veiligheidsgesprek met het Centrum voor Criminaliteitspreventie. Het bevat tevens informatie over het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur en over de training ‘Omgaan met intimidatie en bedreiging voor burgemeesters en wethouders’. Ook wordt het belang onderstreept van het doen van aangifte.

 

Nazorg

‘Het is goed dat burgemeesters, nieuwe en zittende, weten waar ze kunnen aankloppen als ze bedreigd of beledigd worden’, stelt Wouter Jong, waarnemend directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB). ‘Wij draaien mee in het Netwerk Weerbaar Bestuur dat mede als doel heeft elkaar te ondersteunen; daar past dit Veiligheidspakket bij.’ Een welkome aanvulling vindt Jong dat er ook aandacht is voor de psychosociale kant van bedreigingen. ‘Tot nu toe ging het vaak om fysieke maatregelen, maar hoe ga je om met de impact op je gezin. Het is goed dat daar meer aandacht voor is.’


Bedreiging Vlaardingse burgemeester

Er kan niet genoeg aandacht zijn voor bedreiging van professionals, vindt de Vlaardingse burgemeester Annemiek Jetten, zelf recent bedriegd en beledigd. Eind vorig jaar heeft zij twee keer aangifte gedaan van bedreiging en vier van belediging, zo meldde het AD maandag. ‘Het verbieden van de vreugdevuren rond de jaarwisseling heeft tot veel beledigingen en twee bedreigingen geleid’, stelt de woordvoerder van burgemeester Jetten desgevraagd. ‘De burgemeester heeft op aanraden van politie en justitie aangifte gedaan’, voegt de woordvoerder daaraan toe, daarmee de ernst van de bedreigingen en beledigingen onderstrepend. ‘Als we de burgemeester te grazen kunnen nemen, zullen we het niet laten’, luidde de ene bedreiging waar justitie nu onderzoek naar doet, zo blijkt uit de brief van de Officier van Justitie die de burgemeester eind vorige week heeft ontvangen. ‘We gaan haar neerknallen’ is de andere bedreiging waar ‘vooralsnog geen daderindicatie’ van is, aldus justitie in haar brief aan Jetten. Camerabeelden zijn opgevraagd. De verdachten van een aantal beledigingen zijn bekend; die moeten nog wel worden verhoord.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wat een jankers op
Vele burgers met dezelfde ellende laat men al jaren in de kou staan! Moet je je als burger nu druk maken voor een paar personen, dit gaat echt te ver. Jammer en dikke pech, net als bij de burger! Bovendien mag dit ons, de burger, beslist niet teveel geld kosten.

Vacatures

Van onze partners