Snel klaar

De stembureaus sluiten om 21.00 uur. De strijd om het melden van de eerste eindstand gaat meestal tussen de Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Dat zijn de kleinste gemeenten van het land, met elk ongeveer duizend kiezers. Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar won Schiermonnikoog, terwijl Vlieland bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de snelste was. Ook dit jaar denken ze snel klaar te zijn. Naast Schiermonnikoog, Vlieland en Rozendaal zijn er nog elf gemeenten die denken dat ze het tellen binnen anderhalf uur hebben afgerond. De grootsten daarvan zijn Zeist en Castricum.


Eerste grote stad

Rotterdam verwacht de eerste grote stad te zijn die met de uitslag komt. De Maasstad denkt dat tussen 22.30 en 23.30 uur bekend is hoe de ongeveer een half miljoen kiezers hebben gestemd. Amsterdam en Den Haag geven geen inschatting, Utrecht denkt rond middernacht klaar te zijn.

 

Referendum

Wanneer de uitslag van het referendum komt, is niet duidelijk. Meer dan een kwart van de gemeenten weet niet hoe lang ze nodig hebben om alle stemmen te tellen. In die gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag, woont een op de drie kiezers. Waarschijnlijk duurt het tot ongeveer 01.30 uur om de helft van de stemmen te tellen. (ANP)