Advertentie

Stemmen opnieuw geteld in aantal gemeenten

In verschillende gemeenten is vrijdag de definitieve zetelverdeling nog niet vastgesteld. Eerst moeten de stemmen worden herteld, zoals in Vught, Aalburg, Zaltbommel, Noordwijk en Waddinxveen. In Boxtel is er vrijdag al een hertelling geweest, dat leidde tot een zetelwisseling.

21 maart 2014

In steeds meer gemeenten komt een hertelling van de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Vrijdagmiddag stond de teller op 5. Het gaat om Vught, Aalburg, Zaltbommel, Noordwijk en Waddinxveen. In Boxtel is er vrijdag al een hertelling geweest, dat leidde tot een zetelwisseling.

Veel blanco stemmen Als laatste gemeenten meldde zich vrijdag Waddinxveen. Tot hertelling is besloten omdat er volgens de gemeenten relatief veel blanco en ongeldige stemmen zijn (respectievelijk 70 en 41). Daarnaast is er een verschil van 1 stem dat de toewijzing van een restzetel bepaalt.

Restzetel CDA 

In Noordwijk vroeg het CDA om hertelling. Het christen-democraten in de kustplaats kwamen met het verzoek omdat het verschil van slechts een stem de doorslag gaf bij de toekenning van de laatste restzetel. Die zetel kwam terecht bij Puur Noordwijk, maar zou bij een minimaal afwijkend telresultaat ook bij het CDA terecht kunnen komen.

Tweede verzoek CDA

In Vught komt ook op verzoek van het CDA een hertelling. In de Brabantse gemeente gaat het eveneens om een verschil van een stem bij de toekenning van een restzetel. Die kwam nu terecht bij D66.

Op verzoek van wederom het CDA, nu in Zaltbommel, worden ook daar alle stemmen opnieuw geteld. De christen-democraten zeggen dat ze enkele stemmen tekort komen voor een derde raadszetel.

Zetelverdeling

In Aalburg wordt opnieuw geteld omdat er fouten zijn gemaakt bij de telling die van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Hadden we de stemmachines maar weer...
Advertentie